‘Vocht achter de longen’ kan komen door een hart- of leverprobleem, kanker of een infectie.

Om de oorzaak van het te vele vocht te achterhalen wordt met een dun naaldje vocht afgetapt (punctie). Het vocht wordt op verschillende laboratoria onderzocht. Is het eiwitrijk of eiwitarm (waterig) vocht? Zitten er kankercellen of bacteriën in?

Wanneer éénmalig onderzoek niets of te weinig informatie oplevert, is nogmaals een punctie nodig. Soms is het noodzakelijk dat er een stukje van het borstvlies (biopt) onderzocht wordt. Zowel de longarts, chirurg als radioloog kunnen dit biopt nemen.

Als er veel vocht is, wordt er een drain (slangetje) tussen de ribben onder plaatselijke verdoving geplaatst. Het vocht kan dan allemaal weg lopen. In sommige gevallen worden de vliezen ‘aan elkaar geplakt’. Zo hopen we dat het vocht niet opnieuw terugkomt. Meestal wordt er ook een CT-scan van de longen gemaakt.

Afhankelijk van de oorzaak van het vocht volgt een behandeling.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Longziekten

  Afdeling Longziekten, locatie B 25, blauwe route

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7031
  E-mail: [email protected]