Nucleaire geneeskunde

De Nucleaire Geneeskunde in Ziekenhuis Amstelland wordt verricht in nauwe samenwerking met nucleair geneeskundigen en nucleair medewerkers van het Zaans Medisch Centrum. De PET CT onderzoeken worden in Amsterdam UMC, Locatie VUmc gedaan.

Op de afdeling Nucleaire geneeskunde wordt met radioactiviteit gewerkt. De patiënt krijgt door middel van een injectie een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof toegediend, dat door bepaalde toevoegingen speciaal geschikt is gemaakt voor bepaalde organen of (bot)structuren. De patiënt straalt dan enige tijd straling uit, en met behulp van een zogenaamde gamma-camera wordt gemeten hoeveel straling bepaalde lichaamsdelen hebben opgenomen en daardoor ook uitzenden. Dit wordt in beeld gebracht. Een nucleair geneeskundige zal hiervan een verslag maken, dat naar de aanvragende arts wordt gestuurd.

Bereikbaarheid Nucleaire geneeskunde

In principe werkt de Nucleaire geneeskunde op maandag, dinsdag en donderdag in Ziekenhuis Amstelland. In een enkel geval worden onderzoeken in het Zaans Medisch Centrum gedaan.

 • De administratie van de Nucleaire geneeskunde in Ziekenhuis Amstelland is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9:00 – 17.00 uur op nummer 020-7557078.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

 • Contact met afdeling Radiologie

  • Afdeling C 32, gele route
  • Telefoonnummer: (020) 755 7078
  • Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
 • Wachttijden

  Naam (Behandeling) Type (Behandeling) Wachttijd (dagen) Opmerkingen
  CT Diagnostiek 100 spoed 0-20 dagen
  MRI hersenen Diagnostiek 21 spoed 0-7 dagen
  MRI heup(en)/ onderste extremiteit(en). Diagnostiek 21
  MRI nek Diagnostiek 21
  MRI rug Diagnostiek 21
  MRI schouder(s)/bovenste extremiteit(en Diagnostiek 21
  Mammografie (radiologie) Diagnostiek 1 spoed 0-2 dagen
  Echografie (radiologie) Diagnostiek 28 spoed 0-5 dagen
  Röntgen (radiologie) Diagnostiek 1
  Botdichtheidsmeting DEXA meting (radiologie) Diagnostiek 300
 • Verloop van het onderzoek

  Voorbereiding
  Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding nodig, waardoor niet ieder onderzoek onmiddellijk kan worden uitgevoerd. Die voorbereiding kan zijn dat de patiënt nuchter moet komen of juist eerst moet laxeren of een vloeistof ter voorbereiding moet hebben gedronken. Ook is het soms nodig de onderzoekskamer voor een specifiek onderzoek aan te passen, waardoor zorgvuldige planning nodig is.

  Voorlichting
  Bij de diverse onderzoeken wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting. Dit maakt dat patiënten zich beter op hun gemak voelen en samen een beter eindresultaat kan worden bereikt.

  Contrastmiddel
  Bij veel onderzoeken wordt een contrastmiddel toegediend om nog beter inzicht te krijgen in de weefselsoorten en de doorbloeding van de diverse lichaamsdelen. Meestal gebeurt dat door een ader in de elleboogplooi aan te prikken. Bij onderzoeken van de maag en/of slokdarm is het nodig om tijdens het onderzoek een vloeistof te drinken.

  Uitslag
  Als het onderzoek is uitgevoerd bekijkt een radioloog de beelden en maakt een verslag voor de aanvragend arts. Daarmee kunt u de uitslag en de eventuele vervolgstappen bespreken. Hoewel de gemaakte beelden van de meeste onderzoeken veelal snel te bekijken zijn, vindt bij de beoordeling van sommige onderzoeken nog extra (na)bewerking plaats. Hierdoor kan de uitslag wel eens iets langer op zich laten wachten.

 • Medisch specialisten

  • Drs. M.A. Barree, radioloog
  • Drs. H. Brandt Corstius, radioloog
  • Drs. J.H.V.M. Hoogenboom, radioloog
  • Drs. M.C.A.M. Melenhorst, radioloog
  • Drs. C.S. Nabarro, radioloog
  • Dr. J.D. Sluimer, radioloog
  • Dr. M.J. Voogt, radioloog