Op de polikliniek neurologie kunt u terecht voor ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens. U wordt bijvoorbeeld doorverwezen naar de neuroloog bij klachten als hoofdpijn, dubbelzien, krachtverlies van een arm of been, dubbel zien, of problemen met lopen.

De neuroloog behandelt ziekten als migraine, epilepsie, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of een carpaal tunnel syndroom. De neurologen zijn werkzaam op de volgende afdelingen:

 • Kliniek Beneden West, voor patiënten met een hersenvliesontsteking, hersenschudding of coma.
 • Stroke unit: voor patiënten met een beroerte.
 • Dagbehandeling: voor het doen van een aantal onderzoeken op één dag. Zoals: TIA-onderzoek, ruggenprik (lumbaalpunctie).

Samenwerking
Binnen Ziekenhuis Amstelland werken de neurologen nauw samen met de CVA(beroerte)-verpleegkundige en de orthopedisch chirurgen. Daarnaast werken ze nauw samen met de verpleeghuizen Groenelaan en Zonnehuis, het psychiatrisch ziekenhuis de Amstelmere.

Neurochirurgie
Neurochirurgie is de chirurgische behandeling (operatie) van neurologische aandoeningen. Dit gaat om operaties aan het zenuwstelsel, de schedel, de wervelkolom en de hersenvliezen. De operaties worden uitgevoerd door een gespecialiseerd chirurg: neurochirurg. De neurochirurgen werken nauw samen met de vakgroep neurologie in Ziekenhuis Amstelland. De meeste patiënten die bij de neurochirurg onder behandeling komen, zijn eerst op spreekuur geweest bij de neuroloog op de Polikliniek Neurologie. Op het gebied van Neurochirurgie werkt Ziekenhuis Amstelland nauw samen met het Amsterdam UMC. Neuro-oncologie patiënten worden behandeld door een neuro-oncologisch team vanuit zowel het Amsterdam UMC als het AVL.

Meer informatie over neurologische aandoeningen en de bijbehorende onderzoeken en behandelingen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie 

Icoon Afspraak maken/wijzigen

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u graag naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Icoon MijnZHA

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

 • Het wijzigen van uw afspraak
 • Vragen aan het behandelteam
 • Uitslagen bekijken
 • Herhaalrecepten aanvragen
 • Uw dossier downloaden
 • Uw gesprek voorbereiden
 • Brieven inzien

Direct inloggen via DigiD

Icoon Wachttijden

Kijk voor actuele wachttijden hier

Icoon Voorbereiding op uw afspraak

Om uw bezoek aan de neuroloog zo effectief mogelijk te maken kunt u zich voorbereiden.

 • Neem altijd een lijst van uw medicijnen en uw eventuele medische voorgeschiedenis (operaties en aandoeningen) mee.
 • Probeer uw klachten zo helder mogelijk onder woorden te brengen en bekijk wat of welke situaties/houdingen van invloed zijn op uw klachten.

 

Uw bezoek
Soms wordt u eerst door een co-assistent gezien. Deze bespreekt altijd het onderzoek met de neuroloog, die soms bepaalde delen van het onderzoek nog eens overdoet. Na het verzamelen van alle gegevens bespreekt de neuroloog met u naar welke aandoening de gedachten uitgaan en of verder onderzoek noodzakelijk is.

Verder onderzoek
De neuroloog heeft soms meer onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen. Dit kan één van de volgende onderzoeken betreffen:

 • Beeldvormend onderzoek: röntgenfoto, Duplexonderzoek van slagaderen, CT-scan, MRI-scan
 • Laboratoriumonderzoek: bloedonderzoek, methioninebelastingtest, lumbaalpunctie (of ruggenprik)
 • Electrofysiologisch onderzoek: EEG (electroencephalogram), EMG (electromuogram), EP (evoked potential), ECG (electrocardiogram)