De longarts behandelt aandoeningen die te maken hebben met het ademhalen: de longen, luchtwegen en borstkas. Het specialisme longgeneeskunde richt zich op onderzoek, behandeling en het voorkomen van longziekten. Een chronische ziekte heeft veel invloed op uw leven. Om u hierbij goed te begeleiden, hebben wij speciale spreekuren bij de longverpleegkundige.

Heeft u last van luchtwegklachten, zoals benauwdheid of aanhoudend hoesten? Dan zoekt de longarts door middel van diverse onderzoeken zo snel mogelijk naar de oorzaak, zodat de juiste behandeling kan worden gestart. Het team longartsen wordt ondersteund door twee longverpleegkundigen in de zorg voor patienten met astma en COPD. Daarnaast zijn er twee slaap-apnoeconsulenten werkzaam die het eerste aanspreekpunt zijn voor de patienten met slaapapnoe.

Voordat u bij de longarts op het spreekuur komt, wordt eerst gekeken welke onderzoeken nodig zijn voorafgaand aan het bezoek aan de longarts. Dat kan zijn op de longfunctieafdeling, de radiologieafdeling en AtalMedial (bloedonderzoek). Vervolgens ontvangt patiënt een brief met een uitnodiging en instructies voor de onderzoeksafdelingen. Het is belangrijk dat de instructies goed gelezen worden.

Longfunctie afdeling
Op deze afdeling nemen longfunctieanalisten verschillende longfunctieonderzoeken af, zoals spirometrie, histamineprovocatietest en ergometrie. De afdeling Longfunctie bevindt zich op de polikliniek longgeneeskunde. Lees vooraf altijd goed de instructies door zodat u niet voor niets op het onderzoek heeft gewacht. Heel belangrijk is dat vóór het longfunctieonderzoek géén pufjes worden genomen.

Samen beslissen
Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

Samenwerking
Wekelijks vindt er in het Amsterdam UMC overleg plaats met de longartsen, longchirurgen en radiotherapeuten (bestralingsartsen) in combinatie met radiologen en nucleair geneeskundigen (PET-scan) over alle longkankerpatiënten, zowel qua diagnostiek als behandeling. Tussendoor is er op elk moment overleg mogelijk met de longartsen uit de academische ziekenhuizen en het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AVL).

Icoon Afspraak maken/wijzigen

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

Icoon MijnZHA

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

  • Het wijzigen van uw afspraak
  • Vragen aan het behandelteam
  • Uitslagen bekijken
  • Herhaalrecepten aanvragen
  • Uw dossier downloaden
  • Uw gesprek voorbereiden
  • Brieven inzien
Icoon Wachttijden

Kijk voor actuele wachttijden hier

Icoon Actuele informatie met betrekking tot gebruik CPAP

Van de Inspectie Gezondheidszorg treft u hierbij de aanbeveling voor nader beleid binnen Nederland volgend op de veiligheidsmeldingen van fabrikant Philips over CPAP, BiPAP en beademingsapparaten.