De bewakingsafdeling in Ziekenhuis Amstelland is een gecombineerde afdeling Intensive Care & Cardiac Care Unit (IC & CCU). Elke afdeling heeft een eigen aandachtsgebied en specialisten. Voor de IC zijn de intensivisten verantwoordelijk en voor de CCU de cardiologen. Onze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in complexe intensieve zorg en werken voor beide afdelingen.

IC
De behandeling op een IC is veel intensiever dan op andere verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Op de IC liggen kritiek zieke patiënten bij wie één of meer vitale, belangrijke lichaamsfuncties worden bedreigd zoals de ademhaling, de bloedcirculatie of de nierfunctie. IC-patiënten hebben daardoor hoog-technologische, complexe en intensieve zorg nodig. Met medicatie, behandelingen en apparatuur worden de bedreigde lichaamsfuncties bewaakt, ondersteund of overgenomen. Op de IC liggen ook patiënten die na een grote operatie één of meerdere dagen ondersteuning van vitale functies nodig hebben, of intensief moeten worden gecontroleerd.
De intensivist is op de IC de hoofdbehandelaar. De insturend specialist kan bijvoorbeeld de internist, de chirurg, de cardioloog of de neuroloog zijn. Zij blijven bij de zorg van de patiënt betrokken als medebehandelaar en nemen de medische zorg weer over zodra de patiënt de IC verlaat. Er wordt vanuit Ziekenhuis Amstelland nauw samengewerkt met de IC van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC). Daarmee is wekelijks overleg en zo nodig vaker.

In deze folder vindt u informatie over de afdeling Intensive Care (IC).

CCU
Cardiac Care Unit is de Engelse benaming voor hartbewaking. Een patiënt wordt opgenomen op de hartbewaking als deze specialistische zorg nodig heeft bij hartklachten. Bijvoorbeeld na een hartinfarct, bij pijn op de borst klachten, na een PCI (percutane coronaire interventie, dotterbehandeling) of bij hartritmestoornissen. Het is dan nodig om het hartritme, de bloeddruk en eventueel andere lichaamsfuncties intensief te bewaken en zo nodig te ondersteunen.
De cardioloog is op de CCU de hoofdbehandelaar. Er wordt dagelijks visite gelopen door de dienstdoende cardioloog. Ook door de cardiologen wordt samengewerkt met de afdeling cardiologie van het AUMC.

De IC/CCU werkt nauw samen met de betrokken andere specialisten: fysiotherapeuten, diëtisten en andere zorgverleners. Deze samenwerking heeft tot doel optimale en gespecialiseerde zorg te leveren. Er zijn dag en nacht gespecialiseerde IC/CCU-verpleegkundigen aanwezig.

In deze folder vindt u informatie over de afdeling Hartbewaking of CCU (Coronary Care Unit).

Bloemen en planten
Bloemen en planten zijn op deze afdeling vanuit hygiënisch oogpunt niet toegestaan.

Icoon Contact met de afdeling IC/CCU

Telefoon: (020) 755 6016. Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden. De beste tijd om te bellen is vóór 7.30 uur of na 10.30 uur. Na 10.30 uur zijn is tevens nieuwe informatie bekend omdat de specialist dan visite heeft gelopen.