Kliniek Beneden Oost

Op deze afdeling worden de volgende patiëntengroepen verpleegd:

  • cardiologie;
  • maag-, darm- en lever- (MDL);
  • algemeen interne patiënten.

Kliniek Beneden West

Hier worden de volgende patiëntengroepen verpleegd:

  • neurologie
  • strokeunit
  • oncologische
  • interne of longaandoeningen

Stroke-unit

Een deel van afdeling Kliniek Beneden is gereserveerd voor mensen die een beroerte hebben doorgemaakt. Dit gedeelte wordt stroke-unit genoemd en bestaat uit vier bedden op kamer 110. Stroke is het Engelse woord voor beroerte.

Een gespecialiseerd team stemt de werkzaamheden op elkaar af. Gedurende drie tot vier dagen wordt de patiënt extra in de gaten gehouden.

De neuroloog onderzoekt de lichamelijke gevolgen, zoals verlammingsverschijnselen, problemen met slikken, praten of zien. Ook wordt onderzocht wat de oorzaak van de beroerte is en waar dit precies in de hersenen heeft plaatsgevonden. Op grond van de uitslagen worden de exacte diagnose en de behandeling bepaald.

Op de stroke-unit wordt al gestart met revalidatie. Wanneer u na enkele dagen in een stabiele toestand bent wordt u overgeplaatst naar een andere kamer op afdeling Kliniek Beneden. Over het algemeen is de patiënt in de loop van twee weken medisch in kaart gebracht. Daarna verschuift het accent naar het herstel van de beperkingen en handicaps die het gevolg zijn van de beroerte. Op dat moment is verblijf in het ziekenhuis niet langer noodzakelijk en wordt opname voortgezet in het verpleeghuis (Zonnehuis of Groenelaan) of revalidatiecentrum (Revalidatiecentrum Amsterdam). Daar werkt u verder aan uw herstel.

Waarom een aparte stroke-unit?
Uit onderzoek is gebleken dat deze zorg niet alleen de sterfte van patiënten met een beroerte vermindert, maar dat de organisatie van de acute opvang en van de nazorg in de revalidatie- en chronische fase ook een rol speelt bij het bevorderen van een optimale, functionele gezondheidstoestand van de patiënt.