Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

De afdeling Radiologie is gespecialiseerd in onderzoek met behulp van röntgenstraling, echografie (geluidsgolven) en MRI-scan (sterk magneetveld). Bij veel aandoeningen en letsels is radiologisch onderzoek nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen.
Behalve onderzoek vindt op de afdeling Radiologie ook behandeling plaats. Zoals ingrepen aan de bloedvaten (zoals dotteren en stentplaatsing) en ingrepen in de buik (zoals puncties en drainages).

U heeft voor radiologisch onderzoek altijd een verwijzing van een arts nodig. Nadat uw (huis)arts een onderzoek heeft aangevraagd, neemt de afdeling Radiologie telefonisch contact met u op om een afspraak te maken. Belangrijk is dat uw juiste telefoonnummer bekend is in ons systeem.
U heeft een afspraak nodig voor de meeste onderzoeken, zoals CT, MRI, echografie, mammografie en DEXA. Maar voor ‘gewone’ röntgenfoto’s van longen en botten kunt u zónder afspraak langskomen (van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur).

Na het onderzoek door de radiodiagnostisch laborant bekijkt de radioloog de beelden en maakt een verslag voor uw (huis)arts. Uw arts gebruikt de uitslagen van het onderzoek meestal om een diagnose te stellen en met u het vervolg te bespreken.

Kijk voor de onderzoeken en behandelingen die wij uitvoeren op de afdeling Radiologie verder op deze pagina onder de kop ‘Aandoeningen en behandelingen’.

Icoon Afspraak maken/wijzigen

Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

Icoon MijnZHA

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

  • Het wijzigen van uw afspraak
  • Vragen aan het behandelteam
  • Uitslagen bekijken
  • Herhaalrecepten aanvragen
  • Uw dossier downloaden
  • Uw gesprek voorbereiden
  • Brieven inzien

Direct inloggen via DigiD

Icoon Wachttijden
Naam (Behandeling) Type (Behandeling) Wachttijd (weken) Opmerkingen
CT Diagnostiek 5 spoed 0-20 dagen
MRI hersenen Diagnostiek 4 spoed 0-7 dagen
MRI heup(en)/ onderste extremiteit(en). Diagnostiek 4
MRI nek Diagnostiek 4
MRI rug Diagnostiek 4
MRI schouder(s)/bovenste extremiteit(en Diagnostiek 4
Mammografie (radiologie) Diagnostiek 0 spoed 0-2 dagen
Echografie (radiologie) Diagnostiek 6 spoed 0-5 dagen
Röntgen (radiologie) Diagnostiek 1
Botdichtheidsmeting DEXA meting (radiologie) Diagnostiek 18
Icoon Verloop van het onderzoek

Voorbereiding
Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding nodig, waardoor niet ieder onderzoek onmiddellijk kan worden uitgevoerd. Die voorbereiding kan zijn dat de patiënt nuchter moet komen of juist eerst moet laxeren of een vloeistof ter voorbereiding moet hebben gedronken. Ook is het soms nodig de onderzoekskamer voor een specifiek onderzoek aan te passen, waardoor zorgvuldige planning nodig is.

Voorlichting
Bij de diverse onderzoeken wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting. Dit maakt dat patiënten zich beter op hun gemak voelen en samen een beter eindresultaat kan worden bereikt.

Contrastmiddel
Bij veel onderzoeken wordt een contrastmiddel toegediend om nog beter inzicht te krijgen in de weefselsoorten en de doorbloeding van de diverse lichaamsdelen. Meestal gebeurt dat door een ader in de elleboogplooi aan te prikken.

Uitslag
Als het onderzoek is uitgevoerd bekijkt een radioloog de beelden en maakt een verslag voor de aanvragend arts. Daarmee kunt u de uitslag en de eventuele vervolgstappen bespreken. Hoewel de gemaakte beelden van de meeste onderzoeken veelal snel te bekijken zijn, vindt bij de beoordeling van sommige onderzoeken nog extra (na)bewerking plaats. Hierdoor kan de uitslag wel eens iets langer op zich laten wachten.