Wanneer bij u een knobbeltje in de borst wordt gevonden, wordt u door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen kunt u binnen 48 uur terecht voor het diagnostisch onderzoek. Er wordt eerst een mammografie gemaakt (alleen wanneer u ouder bent dan 30 jaar). Gevolgd door een echografie. In ongeveer de helft van de gevallen wordt er géén of een goedaardige afwijking gevonden. U kunt dan direct weer naar huis, nadat u door de radioloog geïnformeerd en gerustgesteld bent. Als blijkt dat verder onderzoek nodig is, wordt er een biopt genomen of hiervoor een afspraak gemaakt. U wordt binnen 48 uur gebeld door een physician assistant of een mammachirurg van de mammapoli voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt dan niet de uitslag van het weefselonderzoek besproken omdat dat nog niet bekend zal zijn.

Mammapolikliniek
U krijgt tijdens het intakegesprek een uitnodiging voor de mammapolikliniek voor het bespreken van het weefselonderzoek. Dat doen we nadat alle uitslagen op een Multi Disciplinair Overleg (MDO) zijn besproken. Hieruit volgt meestal een behandelplan of soms is er nog een aanvullend onderzoek nodig.
Wanneer u de diagnose borstkanker krijgt of een voorstadium daarvan, breekt een periode aan van onzekerheid en roept dit tegelijkertijd ook veel vragen op bij u en uw naasten. Wij doen ons best uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden en u daarmee zo goed mogelijk te informeren.

Borstkanker is in de meeste gevallen goed te behandelen. De behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie, hormonale therapie en/of bestraling of een combinatie daarvan. De keuze voor deze behandeling is afhankelijk van de tumorkenmerken. Ook de volgorde van deze behandelingen kan verschillen.

Samen beslissen
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de precieze invulling van een behandeling altijd van persoon tot persoon kan verschillen. Uw chirurg of physician assistant zal met u de behandelmogelijkheden bespreken die het beste bij uw situatie passen. Maar ook uw eigen inbreng is hierin voor ons van groot belang. Samen zullen wij op de meest geschikte behandeling uitkomen. In sommige gevallen zal deze behandeling samen met een plastisch chirurg worden uitgevoerd.

Praktische informatie

 • Afspraak maken

  De huisarts verwijst u door voor verder onderzoek. U hoeft niet zelf te bellen voor een afspraak. U wordt binnen 48 uur gebeld door de afdeling radiologie voor een afspraak. Deze afspraak kan op heel korte termijn plaats vinden.

 • Medisch specialisten

  • Drs. A. Baan, chirurg
  • Drs. M. Voogt, radioloog
  • PA. P. Perin, Physician assistant
 • Contact

  • Polikliniek Chirurgie: 020 – 755 7014
  • Afdeling Radiologie: 020 – 755 7078
  • E-mailadres: [email protected]