Verloskunde
De afdeling Verloskunde van Ziekenhuis Amstelland biedt uitstekende tweedelijns zorg aan zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun pasgeboren baby. Naast goede medische zorg wordt ook aandacht besteed aan complementaire (aanvullende) zorg met aandacht voor lifestyle. Hierbij wordt de zwangere vrouw gestimuleerd haar persoonlijke bevalplan op te stellen, begeleidt door de gynaecoloog. Wij beschikken over zes verloskamers, zo is er altijd plaats om te bevallen. Op alle verloskamers is het mogelijk om te bevallen in bad, indien gewenst met ondersteuning van goede pijnbestrijding. Wij bieden remifentanil, lachgas en een ruggenprik aan.
Bent u zwanger en heeft u vragen over het Coronavirus? Lees dan deze veel gestelde vragen speciaal voor zwangeren. Of kijk op de website van @psyche en zwangerschap voor meer info.
Voorlichtingsbijeenkomsten
De afdeling Verloskunde organiseert maandelijks een voorlichtingsbijeenkomst voor zwangere vrouwen over bevallen in ons ziekenhuis. Daarnaast zijn zwangere vrouwen en hun partners ook van harte welkom op de voorlichting over borstvoeding. Kijk voor meer informatie op de pagina Voorlichtingsbijeenkomsten.
De bevalling
Meer informatie over de bevalling en de voorbereiding hierop, vindt u op de pagina Bevallen in Ziekenhuis Amstelland.
Vergoeding van lachgas in Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland is het eerste ziekenhuis waarbij lachgas zowel in de 1e als 2e lijn kan worden ingezet als vorm van pijnstilling. Zeer belangrijk is dat u vooraf zelf bij uw verzekering navraagt of u lachgas vergoed krijgt. Dit wordt in de counseling rondom pijnstilling door de verloskundige of gynaecoloog besproken. Voor aanvullende vragen kan contact op worden genomen via geboortecentrum@zha.nl
Tijdens uw verblijf op de afdeling Verloskunde van Ziekenhuis Amstelland kunt u met allerlei verschillende zorgprofessionals te maken krijgen. Het team bestaat uit (gespecialiseerde) verpleegkundigen, kraamverzorgenden, klinisch verloskundigen, arts-verloskundigen, gynaecologen, co-assistenten, lactatiekundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en psychologen.
Bent u tevreden over de geboortezorg in Ziekenhuis Amstelland? Dan kunt u hier een compliment geven.
Compliment van een patiënt:
"Ben met toeval in dit ziekenhuis beland omdat alles vol zat in Amsterdam. Ben daar bevallen van prematuur kindje. De zorg voor mijn kindje was gewoon onbeschrijfelijk. Heb om die reden besloten daar de behandeling voort te zetten, ondanks het lange reizen. Personeel is echt heel vriendelijk, behulpzaam, meelevend en meedenkend. Ik zou dit ziekenhuis zeker aanraden, een top ziekenhuis!"
Compliment van een patiënt:
"Ik ben zojuist ontslagen na mijn keizersnede. Ik ben geweldig opgevangen en heb mijn verblijf/herstel als heel prettig ervaren waarvoor dank aan de gynaecoloog, kraamverzorgenden en verpleegkundigen."
Zie de onderstaande folders voor meer informatie:
- Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap
- Groeiecho
- Hoe wil ik bevallen van mijn kind in stuitligging?
- Je baby laten draaien bij stuitligging: een versie
- Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen
- Leefstijl en zwanger worden
- Onvoldoende groei van de baby
- Prenatale screening
- Pijnstilling tijdens de bevalling
- Poep in het vruchtwater
- Schildklierafwijking
- Totaalruptuur
- Voorbij de uitgerekende datum en nog niet bevallen
- Zwanger!
-
Vergoeding van lachgas in Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland is het eerste ziekenhuis waarbij lachgas zowel in de 1e als 2e lijn kan worden ingezet als vorm van pijnstilling. Zeer belangrijk is dat u vooraf zelf bij uw verzekering navraagt of u lachgas vergoed krijgt. Dit wordt in de counseling rondom pijnstilling door de verloskundige of gynaecoloog besproken. Voor aanvullende vragen kan contact op worden genomen via geboortecentrum@zha.nl
- Bezoektijden
Bezoek is welkom tussen 10.30 - 11.30 uur en 16.00 - 20.00 uur.
Partners zijn altijd welkom!
Bezoek is een prettige onderbreking van de dag. Om de bezoekuren voor iedereen prettig te houden, zijn er enkele regels voor bezoekers:
- Niet meer dan twee bezoekers per patiënt, bezoek kan elkaar afwisselen.
- Verpleegkundige en medische zorg voor de patiënt gaan voor.
- Houd rekening met de overige patiënten.
- Houd rekening met de bezoektijden.
- Mensen die last hebben van verkoudheid, griep of een andere besmettelijke ziekte kunnen beter niet op bezoek komen.
- Kinderen mogen niet zonder begeleiding rondlopen.
- Indien het voor uw bezoek onmogelijk is om tijdens de bezoekuren langs te komen, kunt u in overleg met de verpleegkundige een ander tijdstip afspreken.
- Partnerverblijf
Ziekenhuis Amstelland wil aangenaam dichtbij de mogelijkheid bieden dat de kraamvrouw na de bevalling een naaste dichtbij haar heeft. In deze bijzondere periode kan een partner of familielid overnachten op de kamer van de kraamvrouw. De kosten zijn €35 per nacht, inclusief de maaltijden, koffie en thee.
- Zorg voor borstvoeding
Ziekenhuis Amstelland werkt volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF. Deze richtlijnen zijn opgesteld om ouders op een eenduidige manier te informeren en te begeleiden bij het geven van borstvoeding. Hiervoor heeft het ziekenhuis het kwaliteitscertificaat van de Stichting Zorg voor Borstvoeding ontvangen.
For the English translation, click here.
Mom in Balance |
![]() |
BarensEnBerken Professionele Geboortefotografie |
![]() |
Bevalwijzer |
![]() |
Baas acupunctuur |
![]() |
Chloé Baulier |
![]() |
Fysio Centrum Melkweg |
![]() |
Praktijk de Nieuwe Weg |
![]() |
Psyche en Zwangerschap |
![]() |
Hestia Kinderopvang |
![]() |
Hypnose en Bevallen |
![]() |
Bumpandbeyond |
![]() |
Mother Me Doula |
![]() |
Zwangerschapsmassage en Zwangerschapsyoga |
![]() |
Sweet Wellness Babymassage en Baby Yoga
|
![]() |
Pure Verbinding |
![]() |
- Extra services
- Kinderopvang broertjes/zusjes
- Naïf producten
- Wijnkaart
- Wijnkaart Engels
- Zwangerschapscontrole
Benieuwd naar de kwaliteitrapportages van onze geboortezorg? Lees dan ons kwaliteitsjaarverslag 2018
Ziekenhuis Amstelland geeft geboortefotograaf toegang tot operatiekamer
Voor de eerste keer is er in Ziekenhuis Amstelland een geplande keizersnede door een geboortefotograaf vastgelegd. Hier zijn we trots op, want dit is in de meeste ziekenhuizen nog niet zo gebruikelijk. Het was vrijdagavond 23 februari een bijzonder moment voor ouders, maar ook een bijzondere aangelegenheid voor de medewerkers op de OK. Onlangs heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt met een aantal doula’s (zij ondersteunen aanstaande ouders op een niet-medische manier tijdens de geboorte van hun kind) en twee geboortefotografen over de toegang tot de OK. Katinka Overmars, de gynaecoloog die de keizersnede uitvoerde, is blij dat het ziekenhuis deze aanvullende dienst mogelijk maakt. “Zo kunnen we ouders die dat willen tegemoetkomen in hun wens dat de geboorte van hun kindje door een professionele fotograaf wordt vastgelegd, ook wanneer de bevalling eindigt in een keizersnede.”
In ons Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) wordt door elke deelnemende partij afzonderlijk gebruik gemaakt van een individueel geboortezorg plan voor alle zwangeren. Er wordt naar gestreefd om u een papieren of digitale versie te geven. De zorgverleners in ons VSV kunnen nog niet beschikken over de informatie die is vastgelegd in het cliëntdossier van de zwangere door een andere zorgverlener. Iedere organisatie heeft haar eigen cliëntendossier.
Wij stellen voor elke zwangere in ons VSV informatie beschikbaar op de website over de verloskundige hulpverlening en samenwerking. Elke zwangere binnen ons VSV krijgt van haar hulpverlener informatie over de werkwijze in hun eigen praktijk, van de samenwerking met andere verloskundige hulpverleners (zowel eerste als tweede lijn, dat wil zeggen de eerstelijns verloskundige als de klinisch verloskundige samen met de gynaecoloog) als ook samenwerking met kraamzorgorganisaties. De website biedt, naast informatie, ook verwijzingen naar de deelnemers van het VSV. Dit zijn verloskundige praktijken en kraamzorgorganisaties waar wij prettig mee samen werken.
De zwangere heeft op deze manier beschikking over de bereikbaarheidsgegevens van de organisaties in het VSV. Het is onderling duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in het VSV en wat de afspraken over doorverwijzing en overdracht zijn. Zij wordt geïnformeerd over bij wie zij als zwangere terecht kan met welke vragen en wanneer zij voor controles terecht kan op het spreekuur. Ook is voor haar duidelijk welke overlegmomenten en overlegvormen tussen zorgverleners er zijn.
Elke zwangere heeft een coördinerend zorgverlener, ook wel casemanager genoemd. Bij elke zwangere wordt bekeken of zij besproken moet worden in een multidisciplinair overleg (met deelname van verloskundige en gynaecoloog, en eventueel ook kinderarts of andere hulpverleners), wat één keer per drie weken plaatsvindt.
Ons VSV maakt nog geen gebruik van een adviesraad van zwangeren/ (jonge) moeders.
In ons VSV geeft elke partij afzonderlijk voorlichting aan de zwangere over borstvoeding. Begeleiding vindt door alle partijen plaats in het kraambed. Er bestaat mogelijkheid om de expertise van een lactatiekundige in te roepen.
De afdeling Verloskunde heeft een samenwerkingsverband met:
- SAM&
https://www.centrumsam.nl/ - Verloskundigen Praktijk Uithoorn
https://www.verloskundigenpraktijkuithoorn.nl/ - Verloskundigenpraktijk Aalsmeer en omstreken
https://verloskundigenaalsmeer.nl/home - Verloskundigenpraktijk Amstelveen 'Helende Meesters'
https://www.verloskundigenamstelveen.nl/ - Verloskundige praktijk Amstelveen/Buitenveldert
https://www.verloskundige-amstelveen.nl/ - Hygiea
http://www.vphygiea.nl/nl - Verloskundigen De Ronde Venen
https://www.verloskundigenderondevenen.nl/
De afdeling Verloskune werkt ook samen met onderstaande kraamzorgorganisaties, maar u bent ook vrij om via een andere instelling uw eigen kraamzorg te regelen. Onderstaande nummers kunt u bellen om te informeren naar de beschikbaarheid voor Kraamzorg.
- Kraamzorg De Waarden
https://www.kraamzorgdewaarden.nl/contact
0182-325555 - Kraamzorg De Kraamvogel
https://www.dekraamvogel.nl/
088-7788500 - Zin Kraamzorg
https://www.zinkraamzorg.nl/
06-83945230 - Kraam en Co
https://www.kraamenco.nl/
0294-287706
Sommige zwangeren zijn onder controle van een gynaecoloog vanwege problemen tijdens een vorige zwangerschap of een bepaalde aandoening die voor of tijdens de zwangerschap is ontstaan.
Controles
Tijdens uw zwangerschap wordt u regelmatig gecontroleerd op de Polikliniek Gynaecologie. In het controleschema hieronder staat wanneer u voor welke controle verwacht wordt. Uiteraard wordt dit zo nodig individueel aangepast.
De controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog, klinisch verloskundige of arts-assistent. Het kan zijn dat u eerst wordt gezien door een co-assistent (arts in opleiding). Bij de tweede controle kan de physician assistant uitgebreidere uitleg geven over zaken rondom zwangerschap.
We streven ernaar dat u de meeste gynaecologen een keer gezien heeft voor de bevalling, maar u mag uw eigen voorkeur altijd aangeven. We kijken dan of daar rekening mee gehouden kan worden.
Kindsbewegingen
Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende kenmerken waar u op moet letten. Vanaf de 20-22e zwangerschapsweek kunt u voelen dat uw kindje in uw buik beweegt. Als er plotseling minder kindsbewegingen dan normaal worden gevoeld dan willen we dat graag horen.
Meestal zijn de bewegingen maximaal tussen 28 en 34 weken, met minimaal 10 bewegingen tijdens een dag met normale activiteit. Meer informatie vindt u op de pagina kindsbewegingen.
Bevalplan maken
Vooraf aan de bevalling kunt u een bevalplan maken. In een bevalplan beschrijft u uw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de zorgverleners te laten weten wat u belangrijk vindt en wat uw ideeën en wensen zijn. Tegelijk is het een manier om met uw partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
Door het bevalplan blijft u betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat u zelf niet goed kunt vertellen wat u wilt.
De bevalling
Meer informatie over de bevalling en de voorbereiding hierop, vindt u op de pagina Bevallen in ZHA.
Controleschema
Sommige zwangeren zijn onder controle van een gynaecoloog vanwege problemen tijdens een vorige zwangerschap of een bepaalde aandoening die voor of tijdens de zwangerschap is ontstaan. Als uw zwangerschap loopt zoals verwacht, komt u dan volgens volgend schema op controle op de Polikliniek Gynaecologie. Als dit nodig is, wordt hier vanaf geweken.
Controle | Aantal weken zwangerschap | Wat kunt u verwachten? |
1e controle Mogelijk krijgt u deze algemene informatie tegelijk met andere zwangeren. |
8-10 weken |
|
2e controle | 12-13 weken |
|
3e controle | 15-20 weken |
|
4e controle | 26-27 weken |
|
5e controle |
30 weken |
|
|
33-34 weken |
|
7e controle | 36-37 weken |
|
8e controle | 39-40 weken |
|
9e controle | 41 weken |
|
Als u ongeveer 30 weken zwanger bent, ontvangt u de folder ‘Informatie voor zwangeren (30 weken)'. Hierin staat uitgelegd wanneer u beslist de verloskundige of het ziekenhuis moet bellen. In het kort:
- Bij twijfel of ongerustheid, bijvoorbeeld: minder leven voelen, koorts of onverklaarbare pijn in de buik.
- Als u denkt dat u vruchtwater verliest. Let dan op de kleur; de verloskundige of gynaecoloog vraagt hier naar. Als het mogelijk is, is het wenselijk dat u wat vruchtwater opvangt.
- Bij vaginaal bloedverlies.
- Het optreden van ontsluitingsweeën om de vier à vijf minuten met een duur van één minuut, gedurende één uur.
- Op basis van afspraken die de verloskundige of gynaecoloog met u maakt.
Ook als u andere vragen heeft of ongerust bent, kunt u telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis.
Team Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland wordt 24 uur per dag bemand door een team van een tweedelijns verloskundigen, een arts-assistent verloskunde en een tropenarts in oplelding, samen met een ervaren groep gespecialiseerde O&G verpleegkundigen.
Er is altijd een dienstdoende gynaecoloog beschikbaar die (grotendeels) tijdens zijn of haar dienst in het ziekenhuis aanwezig is. Alle gynaecologen zijn binnen 15 minuten aanwezig in het ziekenhuis om bij spoed de noodzakelijke behandeling te kunnen starten. Indien gewenst wordt tegelijkertijd met het oproepen van de gynaecoloog het operatieteam en de kinderarts gevraagd ook direct naar het ziekenhuis te komen.
De bevalling
Meer informatie over (de voorbereiding op) de bevalling, vindt u op de pagina's Voorbereiding op de bevalling en De bevalling.
Verloskunde
Telefoon: (020) 755 6648
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden.
Locatie: L3, 1e etage
![]() |
Dr. A.M.H. (Aafke) Asselbergs-Koning Gynaecoloog |
![]() |
drs. J.W. (Jan Willem) Brink van den Gynaecoloog |
![]() |
Mw. N. (Nienke) Kok Gynaecoloog |
![]() |
Drs. A. (Alexander) Mozes Gynaecoloog |
![]() |
Drs. K. (Katinka) Overmars Gynaecoloog |
![]() |
Drs. A.J. (Alexandra) Padt Gynaecoloog |
![]() |
Drs. B. (Bert) Wibbens Gynaecoloog |
![]() |
Drs. C.C. (Charlotte) Zeijl Gynaecoloog |
- Hoge bloeddruk in de zwangerschap
- Kindsbewegingen voelen
- Schildklier en zwangerschap
- Serotiniteit
- Stuitligging
- Te vroeg geboren baby (premature) baby
- Tweelingen en andere meerlingen
- Vaginaal bloedverlies tijdens eerste maanden van de zwangerschap
- Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte
- Zwangerschap en roken
- Zwangerschap en schildklier
- Zwangerschapsdiabetes
- Bekkenbodem oefeningen rondom zwangerschap en bevalling
- Bevallen na een eerdere keizersnede
- Bevalplan maken
- Combinatietest
- CTG (hartslagmeting baby)
- Inleiden bevalling
- Kangoeroemethode
- Lachgas
- Miskraam opwekken met medicijnen bij een niet-vitale zwangerschap
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Zwangerschapsafbreking met medicijnen
Algemeen
- Baby op komst (verloskundigen)
- Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding (Nederlands Bijwerkingen Centrum)
- Kindje op komst (Natalis)
- Veel handige links (Verloskundigen Amstelveen)
- Zwangerwijzer (Stichting Erfocentrum en Erasmus MC)
Onderzoek en screening
- 22-weken prik (Rijksvaccinatieprogramma)
- 20 weken echo (RIVM)
- Bloedonderzoek (prenatale en postnatele screening) (RIVM)
- Hielprik (RIVM)
- Screeningscentrum Amstelland & Meerlanden
Bijzonderheden
- Chromosoomafwijkingen, zeldzame
- HELLP-syndroom/zwangerschapsvergiftiging (Stichting HELLP-syndroom)
- Kraambedpsychose (DJOKE)
- Postpartum depressie (DJOKE)
- Zwangerschapsmisselijkheid / hyperemesis gravidarum (HG) (Stichting ZEHG)
- Zwangerschapsdepressie (DJOKE)
- Zwangere vrouwen met extra zorgbehoefte
- Voorlichtingsfilmpje gentle sectio (natuurlijke keizersnede) (Ziekenhuis Amstelland / YouTube)
Tienermoeders
- Tienermoeders (FIOM)
- Aangeven van uw kind
- Bekkenbodem oefeningen rondom bevalling en zwangerschap
- Bevalplan
- CTG-informatie
- Epidurale pijnbestrijding, Richtlijnen na
- Informatie voor zwangeren (30 weken)
- Inleiden van de bevalling
- Inleiding met een ballonkatheter
- Keizersnede
- Keizersnede natuurlijk
- Kindsbewegingen voelen
- Kraampoli
- Partnerverblijf Verloskunde Moeder Kind Kamers
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- SSRI gebruik tijdens zwangerschap en kraambed
- Voorlichting bevallen in Ziekenhuis Amstelland
- Echo op verzoek bij 12 weken