Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Indien u een verwijzing van uw huisarts heeft naar een KNO-arts in ons ziekenhuis kunt u contact opnemen met de polikliniek voor een eerste afspraak. Geeft u daarbij a.u.b. duidelijk aan waar het om gaat, dan maakt de assistente een afspraak met de KNO-arts met het juiste aandachtsgebied.

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Bij KNO kunt u terecht voor de gespecialiseerde Duizeligheid polikliniek.

Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De KNO-artsen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

Patiënten die de voorkeur hebben voor een afspraak in Uithoorn, moeten op de gebruikelijke wijze een afspraak maken bij de polikliniek van Ziekenhuis Amstelland. Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u graag naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Voorbereiding
Komt u voor duizeligheidsklachten of oorsuizen op de polikliniek? Dan wordt u verzocht voorafgaand aan het bezoek een vragenlijst in te vullen. Klik hier voor de vragenlijst duizeligheid/evenwichtsstoornissen en tinnitus (oorsuizen).

Spreekuur
In de spreekkamer legt u uw klacht uit aan de KNO-arts. In principe wordt u steeds door dezelfde KNO-arts geholpen. Ook bij een eventuele operatie.

Uw KNO-arts werkt tijdens het spreekuur nauw samen met een spreekuurassistente. Zij verzorgt de dossiers. Ze regelt de (operatieve) behandelingen. Zij geeft uitleg over organisatorische zaken. Is er iets nog niet duidelijk? U kunt u via haar aanvullende medische vragen stellen aan uw KNO-arts.

Onderzoek en behandeling
Op de Polikliniek KNO zijn ook functiemedewerkers aanwezig. Zij doen allergieonderzoeken en nemen gehoortesten af (de akoepedistes). Deze onderzoeken worden aangevraagd door de KNO-arts. Of door uw huisarts.

In de spreekkamer wordt KNO-onderzoek gedaan. Gehoortesten en allergietesten vinden in een aparte ruimte op de polikliniek plaats. Kleine ingrepen worden op de poliklinische behandelkamer verricht. Grotere ingrepen vinden plaats op het operatiekamercomplex.

Bij veel ingrepen wordt u een aantal uren opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. U kunt dan dezelfde dag naar huis. Bij een wat langer verblijf komt u op de afdeling Kliniek Boven. Kinderen worden opgenomen op de Kinderdagverpleging of op de Kinderafdeling. Dit in samenwerking met de kinderartsen.

Artikel uit de volkskrant op 27 februari 2017, geschreven door Margreet Vermeulen.

In het pollenseizoen is zo'n neusdouche best nuttig

Het ziet er tamelijk exotisch uit. Een mini-theepotje waarmee je zout water in het ene neusgat giet, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Dit eeuwenoude reinigingsritueel uit India heeft vaste grond aan de voet gekregen in het westen. Neusdouches zijn er inmiddels te kust en te keur, bij drogist en apotheek. De vraag is: werkt het? Helpt het spoelen van de neus tegen verkoudheden en ontstoken neusholten?

Het werkt. Het wetenschappelijke bewijs is niet overweldigend, maar sinds 2010 overtuigend genoeg voor KNO-artsen om de neusdouche aan te bevelen bij tal van kwalen aan de luchtwegen. Denk aan verkoudheid, acute en chronische ontstekingen van neus en bijholten, allergieën voor gras, pollen, huisstofmijt en dierenvachten. "Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een neusspoeling veel ellende afvoert zoals virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen." Dat zeg Rob van der Hulst, KNO-arts bij Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Hij noemt de neusdouche "een hele nuttige aanvulling" op bestaande medicatie.

Vuil, stof en bacteriën worden normaal gesproken door trilhaartjes uit onze neus verwijderd. "We vergelijken het weleens met een roltrap. Als je een druppel inkt voor in de neus aanbrengt, brengen de trilhaartjes die in een kwartier naar de keel. Maar een infectie verlamt de trilhaartjes waardoor de afvoer van vuil en bacteriën stagneert. Een spoeling neemt de functie van de trilhaartjes tijdelijk over."

Op internet staan talloze filmpjes waarin het gebruik van de neusdouche wordt gedemonstreerd. Van der Hulst: "Wij leren patiënten dat ze voor de spiegel moeten gaan staan. Het hoofd vrijwel rechtop. Je zet de tuit van het potje op het rechterneusgat, je houdt je mond open en spant je huig door ka-ka-ka te zeggen. Dan loopt het water het andere neusgat uit. In de spiegel kun je dat controleren. Als je te ver naar voren leunt, lukt het niet. Als je te veel naar achteren leunt, loop het in de keel. Dat is op zich niet erg, bacteriën overleven het maagzuur niet."

In Nederland kun je gewoon kraanwater gebruiken. In veel andere landen wordt geadviseerd het eerst water te koken om te voorkomen dat je bacteriën van buiten in je neus en holten brengt. Belangrijk is dat het water lauw en lichtzout is: drie teelepeltjes zout op een liter water. Sommige mensen zijn zo enthousiast over hun netipotje (zoals het in India heet) dat ze de spoeling het hele jaar door gebruiken, preventief. Dat gaat van der Hulst wat ver. "Maar als je partner verkouden wordt of als het pollenseizoen begint, is het wel handig om preventief te spoelen." Om de zogenaamde exotische herkomst van de neusspoeling moet van der Hulst een beetje lachen. "Toen de mens nog op handen en voeten liep gebruikte hij al water om zijn neus te reinigen. Gewoon een kommetje van je handen maken. Rivier- of zeewater opsnuiven en uitproesten."

Hier kunt u het artikel in de volkskrant lezen.

Keel, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met onderzoek en behandeling van aandoeningen van keel, neus en oor. Maar ook de heelkunde van het hoofd- en halsgebied.

De KNO-arts behandelt aandoeningen van de keel, slokdarm, evenwichtsorganen, speekselklieren, stembanden, oren en hals.

Daarnaast kunt u afspraken maken in verband met allergiën (onderzoek), cosmetische chirurgie, corrigeren van flaporensnurkklachten en slaapapneuslechthorendheidduikklachten (duikgeneeskunde) en oorproblemen bij vliegen (luchtvaartgeneeskunde).
Bij KNO kunt u ook terecht voor de gespecialiseerde Duizeligheid polikliniek. Aan het specialisme KNO is de gespecialiseerde poli Slaap apneu en snurken verbonden.

De KNO-arts werkt 75 procent van de tijd in de polikliniek en de overige tijd in de operatiekamer. Na- en bijscholing in de KNO-heelkunde (minimaal twee weken per jaar) zorgt dat de KNO-artsen altijd up-to-date zijn en de vereiste certificeringen hebben.

In Ziekenhuis Amstelland zijn vier KNO artsen werkzaam. Zij zijn voornamelijk werkzaam op de Polikliniek KNO en op de verpleegafdelingen KinderdagverplegingDagbehandeling en Kliniek Boven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Maak uw afspraak online of telefonisch via (020) 755 7029 bij de Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO).
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur