Patiënten met kanker krijgen voor onderzoek en behandeling te maken met verschillende afdelingen en specialismen binnen het ziekenhuis. Om de zorg goed onderling af te stemmen wordt gewerkt in multidisciplinaire behandelteams. Waarin onder andere een internist-oncoloog of -hematoloog, chirurg, radioloog, radiotherapeut en een patholoog vertegenwoordigd zijn.

In Ziekenhuis Amstelland ben u in zeer goede handen door:

  • Alle oncologische zorg dichtbij huis
  • Persoonlijke begeleiding en ondersteuning
  • Snelle diagnostiek en behandeling.

Er is een nauwe samenwerking met Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek. Daarnaast is Ziekenhuis Amstelland is onderdeel van het oncologienetwerk van Noord-Holland en Flevoland Onconovo+

Multidisciplinair oncologieteam
Verpleegkundig specialisten, physician assistant en oncologieverpleegkundigen hebben een grote rol in de behandeling en begeleiding. Afhankelijk van het soort kanker zijn ook andere medisch specialisten zoals longarts, neurologen en gynaecologen regelmatig bij het muldisciplinair oncologisch team betrokken.

Diagnose kanker
Wanneer je de diagnose kanker krijgt, komt er in korte tijd veel informatie op je af, waarin je ook allerlei beslissingen moet nemen. Wat gaat er gebeuren en welke behandelingen zijn er mogelijk. Veel mensen ervaren in de periode voor, tijdens en direct na de behandeling dat ze geleefd worden en zelf nog maar weinig invloed hebben op wat er gebeurt.

Er zijn veel verschillende vormen van kanker en elke vorm vraagt om een specifieke behandeling. In Ziekenhuis Amstelland worden de volgende behandelingen uitgevoerd:

  1. Chemotherapie
  2. Doelgerichte therapie/immuuntherapie
  3. Hormoontherapie
Icoon Behandelteam en Samen beslissen

Voor iedere patiënt wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Hierbij houdt het behandelteam rekening met het soort kanker, de succeskans van de therapie bij de specifieke vorm van kanker en de gezondheidstoestand van de patiënt. Onderdelen van het behandelplan kunnen medicijnen in tabletvorm of via het infuus zijn. Maar ook operaties of andere, specifiekere behandelingen. Bij de keuze om een bepaalde behandeling wel of niet uit te voeren, spelen natuurlijk de wensen en eigen ideeën van de patiënt een doorslaggevende rol. Als het behandelplan eenmaal is opgesteld, wordt dit zo snel mogelijk met de patiënt besproken door de behandelend specialist. In veel gevallen zal nog aanvullende uitleg plaatsvinden over een behandeling en mogelijke bijwerkingen. Deze informatie wordt gegeven door de verpleegkundig specialist oncologie of de oncologieverpleegkundige.

Begeleiding en advies
Kanker is een ingrijpende ziekte. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en emotioneel. Naast de medische behandeling biedt Ziekenhuis Amstelland daarom aanvullende begeleiding, zorg en advies aan patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De verpleegkundig specialist oncologie is een goed en toegankelijk aanspreekpunt voor alle vragen over de ziekte en behandeling.
Na of zelfs tijdens de therapie kan onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten gewerkt worden aan (herstel van) de algehele conditie. Dit gebeurt onder andere binnen een speciaal daarvoor ontwikkeld oncologisch revalidatieprogramma.
Er is ook veel aandacht voor lichamelijke klachten zoals pijn en verminderde eetlust. Zo nodig kan een patiënt worden verwezen naar de pijnpolikliniek of naar de diëtist.

Samen beslissen
Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

 

Icoon Voorbereiding op het voorlichtingsgesprek over uw behandeling

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u het gesprek heeft met de oncologieverpleegkundige. Schrijf uw vragen alvast op.

Tijdens dit gesprek zullen verschillende belangrijke onderwerpen worden besproken, waaronder:

  1. Het behandelschema dat voor u is opgesteld.
  2. De (ondersteunende) medicatie die u thuis moet innemen.
  3. Specifieke bijwerkingen die mogelijk bij uw chemokuur kunnen optreden.
  4. Vragen over de informatie die u van ons heeft ontvangen.

In het tweede deel van het gesprek heeft u de gelegenheid om vragen en onderwerpen te bespreken waar u meer over wilt weten.

Voorbeelden van onderwerpen om te bespreken 

  1. Werking van chemotherapie en/of doelgerichte therapie in het lichaam.
  2. Het doel van de behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie (als aanvulling op de informatie van de arts).
  3. De bijwerkingen die kunnen ontstaan bij deze behandeling.
  4. Hoe waarschijnlijk het is dat ik bepaalde bijwerkingen krijg.
  5. Wat de arts of verpleegkundige kan doen om bijwerkingen te voorkomen of te verminderen.
  6. Wat ik zelf aan de bijwerkingen kan doen.
  7. Wanneer ik contact moet opnemen met het ziekenhuis.
  8. Wat de praktische gevolgen zijn van de behandeling voor mijn dagelijks leven (bijvoorbeeld huishouden of hobby’s).
  9. Welke gevoelens de behandeling kan losmaken (angst, somberheid, hoop, sneller emotioneel).
  10. Hoe ik en mijn naasten (bijvoorbeeld partner, kinderen) met de ziekte en/of behandeling kunnen omgaan.
  11. Wat mijn naasten kunnen doen om mij te steunen.
  12. Dit kunt u thuis doen als u al vragen heeft of anders tijdens de pauze in het voorlichtingsgesprek.
  13. Wat de invloed is van de chemotherapie op seksualiteit.
  14. Hoe ik in contact kan komen met lotgenoten (andere mensen met kanker).
  15. Of ik thuis extra hulp nodig heb en hoe ik dat kan regelen.
  16. Of ik ondersteuning kan krijgen van bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of psycholoog.
  17. De gang van zaken in het ziekenhuis (waar vindt de behandeling plaats, wanneer krijg ik welke kuur, hoe vaak moet ik komen).
  18. Wat er gebeurt als ik afzie van de behandeling (twijfel over keuze, vooruitzichten, verdere begeleiding).

U kunt uw vragen uiteraard ook op een later tijdstip aan de verpleegkundige stellen, bijvoorbeeld op de eerste dag dat u voor de behandeling in het ziekenhuis bent.
De verpleegkundige draagt in sommige gevallen ook nog onderwerpen aan om nader te bespreken.

Samenvatting en afsluiting

De informatie die u krijgt, kan erg veel zijn. U krijgt de belangrijkste informatie mee op papier, zodat u dit thuis kunt nalezen. U kunt dit ook laten lezen aan bijvoorbeeld de huisarts of familieleden.
Wanneer u chemotherapie en/of immunotherapie of doelgerichte therapie krijgt, zijn er situaties waarin het belangrijk is dat u contact opneemt met uw oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis. De verpleegkundige vertelt u welke situaties dit kunnen zijn.

Icoon Contact
  • Polikliniek oncologie: 020 755 7025
  • Polikliniek MDL: 020 755 7023
  • Mammapoli: 020 – 755 6023
  • Polikliniek urologie: 020 755 7038
  • Dagbehandeling oncologie: 020 – 755 6629

Dagbehandeling oncologie
Wanneer u klachten heeft door uw ziekte of behandeling of wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist oncologie. Bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00-10:00 uur en tussen 13:30-14:30 uur via 020 755 7035. 

Heeft u een dringende klacht of vraag die niet kan wachten tot het volgende spreekuur, dan belt u met de receptie van het ziekenhuis: 020 755 7000

Icoon MijnZHA

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

  • Het wijzigen van uw afspraak
  • Vragen aan het behandelteam
  • Uitslagen bekijken
  • Herhaalrecepten aanvragen
  • Uw dossier downloaden
  • Uw gesprek voorbereiden
  • Brieven inzien

Direct inloggen via DigiD