Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek

Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek

Wat is SOLK?
Je bent door de huisarts of een andere arts verwezen naar de SOLK poli. Kinderen en tieners kunnen last hebben van langdurige klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, gewrichtspijn of ernstige vermoeidheid. Soms is hier een oorzaak voor te vinden, maar heel vaak kan er door de dokter geen duidelijke oorzaak voor gevonden worden. De klachten kunnen zo vervelend zijn dat het niet meer lukt om naar school te gaan of leuke dingen te doen. In medische termen heten deze klachten SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. We noemen dit ook wel functionele klachten, omdat de functies van het lichaam verstoord zijn. 

Wat is het SOLK spreekuur?
Op het SOLK spreekuur in Ziekenhuis Amstelland zien een kinderarts en psycholoog kinderen en tieners met langdurige onverklaarde lichamelijke klachten. Samen  met jou en je ouders of verzorgers bespreken we welke vragen en klachten er zijn. We weten dat deze klachten heel vervelend kunnen zijn. Je hebt er veel last van en dat is voor de buitenwereld niet altijd goed te zien of te begrijpen. Het heeft invloed op hoe je denkt, voelt en doet. Andersom geldt dat ook. Hoe je denkt, voelt en doet heeft invloed op je lichaam. Lichaam en geest zijn één en daarom vinden we het in ziekenhuis Amstelland belangrijk om samen met de kinderarts, psycholoog,  jou en je ouders  zo goed mogelijk naar jou te kijken om je hierbij te helpen.

De kinderarts doet een lichamelijk onderzoek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is,  zoals bloedonderzoek. De psycholoog praat met je over wie je bent, wat je doet, wat je leuk vindt en wat minder of niet meer lukt met de klachten.  Ook praat je over de gedachten en gevoelens die je hebt over de klachten of door de klachten. Gedachten en gevoelens kunnen klachten soms verergeren. We kijken heel breed naar jou en je klachten vanuit een holistische visie: lichaam en geest zijn één. Samen kunnen de kinderarts en psycholoog je helpen om je beter te voelen.   

Welke behandeling is er mogelijk?
De kinderarts en psycholoog overleggen na je polikliniek bezoek over het behandeladvies. Het behandeladvies is afgestemd op jouw persoonlijke klachten en vragen. Je krijgt uitleg over de klachten en de behandeling. Je kunt bijvoorbeeld doorverwezen worden naar de fysiotherapeut voor opbouw van je conditie. Of naar een psycholoog voor verdere begeleiding of cognitieve gedragstherapie om je te helpen je gedachten te kunnen sturen. Soms is er overleg met de schoolarts, huisarts of andere hulpverleners. We bespreken samen wat voor jou de beste behandeling is. 

Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek
Kindergeneeskunde (polikliniek)

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Kindergeneeskunde. 
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek
Kindergeneeskunde (polikliniek)

Telefoonnummer: (020) 755 7028 
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00- 12.30, 13.30-16.00 uur

Wijzigen /annuleren

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Vragen:

Als er vragen zijn kun je contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde 020-7557028.