Radiologie (onderzoeksafdeling)

Op de afdeling Radiologie (voorheen vaak röntgenafdeling genoemd) wordt door middel van allerlei technieken aan beeldvorming gedaan om de aard en locatie van een aandoening te bepalen.

Bijna iedereen wordt in het leven wel eens geconfronteerd met de noodzaak of de wens om het lichaam eens na te kijken op mogelijke problemen of ziekte. Daarvoor zijn diverse moderne technieken beschikbaar, hetgeen ook de diverse varianten aan onderzoekskamers op een Radiologieafdeling verklaart. Voor de afdeling Radiologie van het Ziekenhuis Amstelland bestaan die mogelijkheden uit:

  • de bekende gewone röntgenonderzoeken (de 'foto'), maar ook:
  • de mammografie (onderzoek van de borst d.m.v. röntgenfoto’s);
  • een dexa-onderzoek ofwel botdichtheidsmeting;
  • een CT-scan (Computer Tomografie met behulp van ingewikkelder röntgenapparatuur);
  • de echografie (beeldvorming met behulp van geluid), vooral bekend vanwege zwangerschap, maar toepasbaar op veel meer gebieden;
  • de MRI (Magnetic Resonance Imaging), waarbij door gebruik te maken van een sterk magneetveld bepaalde ziektebeelden en afwijkingen zichtbaar kunnen worden gemaakt

Voor meer informatie kunt u op de diverse onderwerpen klikken.

Afspraak maken
Röntgenonderzoek moet altijd worden aangevraagd door een arts. Voor de volgende onderzoeken dient u een afspraak te maken: MRI-scanCT-scanechoDEXA en mammografie (röntgenfoto van de borsten). U kunt hiervoor bellen met de afdeling Radiologie, via (020) 755 7078. 

Nucleaire geneeskunde
Op de afdeling Radiologie worden ook onderzoeken van het specialisme Nucleaire geneeskunde uitgevoerd.

Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De afdeling Radiologie maakt in het gezondheidscentrum röntgenfoto’s en doet echo-onderzoek.

Voor het maken van röntgenfoto's kunt u op werkdagen zonder afspraak terecht. Openingstijden: 
Maandag, dinsdag en vrijdag van 8.30 - 13.00 uur en van 13.45 - 16.30 uur
Woensdag en donderdag van 08.30 en 12.00 uur.
Op de volgende dagen is de afdeling (gedeeltelijk) gesloten:

- 5 november (gesloten)
- 8 november ('s middag gesloten)
- 13 november (geen echo en röntgenfoto's)
- 5 december (geen echo, röntgenfoto's wel mogelijk)
- 19 december (geen echo, röntgenfoto's wel mogelijk)
- 23 december (geen echo, röntgenfoto's wel mogelijk) 
- 27 december (geen echo en röntgenfoto's) 
- 30 december (geen echo, röntgenfoto's wel mogelijk) 
- 2 januari (geen echo, röntgenfoto's wel mogelijk). 

Drie dagdelen per week, maandag-, woensdag- en donderdagochtend, is een radioloog van Ziekenhuis Amstelland in Uithoorn aanwezig voor het verrichten van echo-onderzoek. Op deze dagdelen kunt u zich melden bij de balie tussen 8.30 - 11.15 uur. U hoeft van tevoren geen afspraak te maken. Echter, wij stellen het wel op prijs als u een afspraak maakt. Als u een afspraak maakt, bent u er ook van verzekerd dat u geholpen wordt. Twijfelt u belt u dan gerust naar de afdeling Radiologie.

Voor het maken van een röntgenfoto of het doen van een echo-onderzoek, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 

Helaas kunnen alleen patiënten die goed ter been zijn, geholpen worden voor radiologisch onderzoek in Gezondheidscentrum Waterlinie. Patiënten met een ernstige lichamelijke beperking moeten voor radiologisch onderzoek naar Ziekenhuis Amstelland.

Compliment van een patiënt:
"Op de röntgenafdeling zijn ze zo lief en zorgzaam. Ze stellen je echt op je gemak en vertellen wat ze gaan doen."

Voorbereiding
Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding nodig, waardoor niet ieder onderzoek onmiddellijk kan worden uitgevoerd. Die voorbereiding kan zijn dat de patiënt nuchter moet komen of juist eerst moet laxeren of een vloeistof ter voorbereiding moet hebben gedronken. Ook is het soms nodig de onderzoekskamer voor een specifiek onderzoek aan te passen, waardoor zorgvuldige planning nodig is.

Voorlichting
Bij de diverse onderzoeken wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting. Dit maakt dat patiënten zich beter op hun gemak voelen en samen een beter eindresultaat kan worden bereikt.

Contrastmiddel
Bij veel onderzoeken wordt een contrastmiddel toegediend om nog beter inzicht te krijgen in de weefselsoorten en de doorbloeding van de diverse lichaamsdelen. Meestal gebeurt dat door een ader in de elleboogplooi aan te prikken. Bij onderzoeken van de maag en/of slokdarm is het nodig om tijdens het onderzoek een vloeistof te drinken.

Uitslag
Als het onderzoek is uitgevoerd gaat een radioloog  (de arts van de afdeling Radiologie) de beelden bekijken en een verslag samenstellen, zodat de aanvragend arts antwoord kan krijgen op wat er gevraagd is. Voor ieder onderzoek moet een goede indicatie zijn, en hoe gerichter de vraagstelling, des te beter kan de radioloog de beelden interpreteren.

Hoewel de gemaakte beelden van de meeste onderzoeken veelal snel te bekijken zijn, gaat  bij de beoordeling van sommige onderzoeken nog heel wat extra (na)bewerking gepaard, waar U als patiënt niet altijd erg in heeft.

Zodra het verslag klaar is, gaat dit zo spoedig mogelijk (waar mogelijk elektronisch) naar de aanvragend arts.  Dat is ook de arts met wie U de uitslag en de eventuele consequenties kunt  bespreken.

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven.

De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen of X-stralen (röntgenfoto's, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI (-scan)). Daarnaast is er een onderzoeksmethode waarbij met behulp van licht radioactieve stoffen de werking van organen van patiënten onderzocht wordt, de nucleaire geneeskunde. In Ziekenhuis Amstelland zijn zes radiologen werkzaam. Zij werken voornamelijk op onderzoeksafdeling Radiologie.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van een röntgenonderzoek, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 
Voor de volgende onderzoeken kunt u met afspraak terecht: MRI-scan, CT-scan, echo, DEXA en mammografie (röntgenfoto van de borsten).
U hoeft geen afspraak te maken voor röntgenfoto's van botten en longen.

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur