IC/CCU (verpleegafdeling)

Op de Intensive Care worden patiënten opgenomen die zorgvuldige bewaking, ondersteuning of overname nodig hebben van een bepaalde lichaamsfunctie. Dit kan bijvoorbeeld de ademhaling of de bloeddruk zijn. Deze lichaamsfuncties kunnen verstoord zijn na bijvoorbeeld een grote operatie, een bloedvergiftiging of een andere ernstige aandoening.

U wordt op de afdeling Hartbewaking (Coronary Care Unit, CCU) opgenomen als u speciale zorg nodig heeft, zoals:

 • klachten over pijn op de borst;
 • voorkomen of doormaken van een hartinfarct;
 • hartritmestoornissen.

Mobiele telefoon
Het gebruik van uw eigen mobiele telefoon is niet toegestaan, omdat het signaal de elektrische apparatuur in de weg zit die hier aanwezig is. U moet dan ook altijd uw mobiele telefoon uit hebben.

Bloemen en planten
Op de IC zijn bloemen en planten niet toegestaan. Op de CCU wel.

Meer informatie over voorbereiding op uw opname, uw verblijf, de behandeling en de verzorging vindt u onder Meerdaagse opname.

IC CCU

Bezoektijden IC/CCU:

 • Doorlopend bezoek van 11.30 tot 19.30 uur.

Bezoekregeling
Bezoek is een prettige onderbreking van de dag. Om de bezoekuren voor iedereen prettig te houden, zijn er enkele regels voor bezoekers:

 • Niet meer dan twee bezoekers per patiënt, bezoek kan elkaar afwisselen.
 • Verpleegkundige en medische zorg voor de patiënt gaan voor.
 • Houd rekening met de overige patiënten.
 • Houd rekening met de bezoektijden.
 • Mensen die last hebben van verkoudheid, griep of een andere besmettelijke ziekte kunnen beter niet op bezoek komen.
 • Kinderen beneden de 10 jaar alleen in overleg met de verpleegkundige. Kinderen mogen niet zonder begeleiding rondlopen.

Afhankelijk van de conditie van de patiënt, kunnen de bezoektijden door de verpleegkundige worden aangepast.

Bezoek wordt door de patiënten vaak erg op prijs gesteld. Er mogen echter niet meer dan twee bezoekers tegelijk bij de patiënt komen. Komt u met meer personen, wissel elkaar dan af en wacht op elkaar in de wachtruimte en niet voor de patiëntenkamer. Te veel en te lang bezoek kan voor de patiënt op de IC/CCU erg belastend zijn. 

Intensieve bewaking van het hartritme en de bloeddruk is daarbij noodzakelijk. Daarom bent u met kabels en slangen aan de monitor op de kamer verbonden. Deze staat in verbinding met de centrale monitor bij de balie zodat er continue bewaking is, ook als er geen verpleegkundige op de kamer aanwezig is.

Op de hartbewaking kennen we een aantal standaardonderzoeken zoals bloedafname, het maken van een hartfilm (ECG) en röntgenfoto’s. Voor bepaalde onderzoeken en ingrepen kan het gebeuren dat u wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Mocht dit nodig zijn dan krijgt u hierover van tevoren alle informatie.

Team
Vanwege de intensieve bewaking werken er meer verpleegkundigen op deze afdeling dan op een verpleegafdeling; zo’n 20 intensive care verpleegkundigen die voor zowel de hartbewaking als de Intensive Care zijn opgeleid. Onze afdelingsassistenten bieden ondersteuning aan de verpleegkundigen en de patiënten. De dagelijkse leiding is in handen van de teamleider.

Op de hartbewaking zijn meerdere cardiologen werkzaam. Zij lopen om beurten visite. De visitetijd is tussen half negen en half tien ‘s morgens. Tijdens deze artsenvisite kunt u vragen stellen over de medische behandeling. Wanneer u na ontslag terug moet komen op de polikliniek, dan komt u wel steeds bij dezelfde cardioloog terug.

Met de fysiotherapeut krijgt u als hartpatiënt regelmatig te maken. Deze komt meestal nadat u bent overgeplaatst naar de cardiologieafdeling, maar soms ook al op de hartbewaking. De fysiotherapeut zorgt voor een verantwoord revalidatieschema na bijvoorbeeld een hartinfarct, staat de patiënt en eventueel diens familie met alle mogelijke adviezen ter zijde en heeft een aantal informatieve videobanden van de Nederlandse Hartstichting.

Gesprek met de arts
Wanneer familie of de contactpersoon een persoonlijk gesprek met de specialist, dan kunt u een afspraak maken via de verpleegkundige. De verpleegkundige zal dan contact opnemen met de behandelend arts en een afspraak voor u maken.

Wat kan het bezoek meebrengen?
Zo lang u op de hartbewaking wordt verpleegd hoeft u geen kleding of nachtgoed te hebben. Wel heeft de u het volgende nodig:

 • Toiletartikelen zoals; tandenborstel, tandpasta, deodorant, kam en evt. een scheerapparaat.
 • Een badjas en stevige pantoffels.
 • Verder is het goed iets mee te nemen waar de patiënt aan gehecht is, zoals foto’s van de familie of zijn/haar lievelingsmuziek op een cd-speler of een MP3-speler. Het is verstandig om de overige bezittingen mee naar huis te nemen. Dit vanwege mogelijke beschadiging, vermissing of diefstal.
IC/CCU (verpleegafdeling)

Telefoon: (020) 755 6016.
Dag en nacht bereikbaar.
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden.
Locatie: L2, 2e etage

Telefonische informatie
Als familie wil weten hoe de patiënt de nacht heeft doorgebracht, kan telefonisch contact op worden genomen vóór 7.30 uur of na 10.30 uur.  Na 10.30 uur zijn er tevens nieuwe ontwikkelingen bekend, omdat de specialist dan visite heeft gelopen.

 M.G.W. Barnas M.G.W. Barnas
internist / intensivist / acute geneeskunde
Drs. W.L. ten Holt Drs. W.L. ten Holt
Cardioloog
Ronald Houwing Ronald Houwing
Manager Acute en Intensieve Zorg
Drs. Mw. G. Ladyjanskaia Drs. Mw. G. Ladyjanskaia
cardioloog
Mw. dr. S.S. Liem Mw. dr. S.S. Liem
cardioloog
dr. C. Rustemeijer dr. C. Rustemeijer
internist / endocrinoloog
Madeleine Vervenne - Rigter Madeleine Vervenne - Rigter
Teamleider IC/CCU & kwaliteitsfunctionaris
dr. H.J. Voerman dr. H.J. Voerman
internist / intensivist