Open dag zaterdag 27 september 10:00 – 15:00. Kom je ook? Klik hier!

Bij de diagnose met de ziekte hemochromatose of polycythemia vera, moet behandeld worden met aderlatingen. Er is een mogelijkheid om in de thuissituatie met deze aderlatingen behandeld te worden. Uw arts heeft u hiervoor aangemeld. De aderlating wordt uitgevoerd door het Specialistisch Technisch Achterwacht (STA)-team van Amstelring Wijkzorg.

Wat is een aderlating?
Een aderlating is een handeling waarbij bloed wordt afgenomen uit een ader. Aderlatingen helpen om het overtollige ijzer uit het lichaam te verwijderen en zo complicaties van hemochromatose en polycythemia vera te voorkomen, zoals orgaanschade.

Voorbereiding

  • De verpleegkundige van het STA-team van Amstelring Wijkzorg neemt contact met u op om een datum voor de aderlating af te spreken.
  • U moet 4 tot 6 dagen vóór de datum van aderlating, bloed laten prikken bij een afnamelocatie bij u in de buurt. Informatie vindt u op Laboratorium Atalmedial – Ziekenhuis Amstelland
  • Het formulier dat u nodig hebt om bloed te laten prikken, heeft u in het ziekenhuis gekregen of ontvangt u van uw arts.
  • De uitslag van het bloedonderzoek is bepalend of de behandeling thuis kan doorgaan. De arts in het ziekenhuis beoordeelt dit. Als de aderlating niet kan doorgaan, wordt er door Amstelring Wijkzorg opnieuw contact met u opgenomen.
  • Zorg dat u een dag vóór de behandeling en op de dag zelf voldoende water (1,5 – 2L per dag) heeft gedronken om de behandeling te bespoedigen.

Materialen die noodzakelijk zijn voor de aderlating worden aan u meegegeven door het ziekenhuis. De wijkverpleegkundigen hebben de andere noodzakelijke materialen bij zich.

Omgeving
Zorg voor een rustige omgeving en een comfortabele stoel of bank waar u tijdens de behandeling op kunt zitten of liggen.

Tijdens de behandeling
Tijdens de aderlating wordt ongeveer een halve liter bloed afgenomen. Daarmee verliest u ongeveer 250 milligram ijzer. De verpleegkundige blijft tijdens de behandeling bij u. Indien noodzakelijk worden voor en na de behandeling uw hartslag en bloeddruk gemeten.

Nazorg

  • U krijgt een verband op de prikplek, dit verkleint de kans op nabloeden. Een uur na de aderlating kunt u het verband verwijderen.
  • Blijf na de aderlating nog 20 tot 30 minuten rustig zitten of liggen. Als u te snel opstaat, kunt u last krijgen van duizeligheid en/of flauwvallen. Het is belangrijk om in deze rusttijd goed te drinken en eventueel iets te eten.
  • U mag tot 1 uur na de aderlating niet tillen met de arm waarin u geprikt bent.
  • Omdat u bij de behandeling niet alleen ijzer maar ook andere belangrijke voedingsstoffen verliest, is het belangrijk dat u na de aderlating gezond eet. U kunt uw behandelend arts hierover om advies vragen.

Vragen
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Stel ze dan gerust tijdens het bezoek aan uw arts. Ook als u klachten krijgt of ergens ongerust over bent, kunt u ons bellen. De kans op klachten is overigens klein.

Contact

Onderstaand de meest voorkomende situaties waarbij u iemand wilt spreken. Per situatie leest u wie u het best kunt bellen.

Wat is de vraag/aanleiding? Dagbehandeling ZHA

 

T: 020 755 7035

Planner

Dagbehandeling ZHA

T: 020 755 6629

Amstelring Wijkzorg

 

T: 06 5388 1814

Ik heb vragen over mijn behandeling. X    
Ik voel me ziek en/of heb klachten. X    
Ik heb vragen over de planning van de thuisbehandeling.     X
Ik heb vragen over een van de medicijnen. X    
Ik heb vragen over de controleafspraak met de arts.   X  
Mijn situatie staat hierboven niet beschreven. X    

 

Informatie die voor u nog belangrijk kan zijn

  • Er zijn voor u géén kosten verbonden aan de thuistoediening.
  • Mocht u een klacht hebben over uw thuisbehandeling, dan kunt u terecht op de websites van Ziekenhuis Amstelland en Amstelring
  • Ziekenhuis Amstelland: ziekenhuisamstelland.nl/complimenten-klachten-en-suggesties/een-klacht-indienen/
  • Amstelring wijkzorg: amstelring.nl/klacht-over-thuiszorg/
  • Amstelring Wijkzorg krijgt persoonlijke gegevens van u die nodig zijn om zorg te kunnen leveren. Daarnaast hebben zij ook beperkte toegang tot uw dossier om goede en veilige zorg te garanderen. Hierbij is alles zo ingericht om uw privacy en gegevens te beschermen.