Uw kind, of het kind waar u voor zorgt, komt binnenkort voor een operatie in Ziekenhuis Amstelland. Lees de folder goed door. Hierin staat hoe u uw kind kan voorbereiden op de operatie. Heeft u ook een folder over de operatie zelf gekregen? Lees die dan ook!
Datum van de operatie
Na goedkeuring van de anesthesioloog plannen wij de operatie. U kunt de wachttijden zien op de website van Ziekenhuis Amstelland. Vragen over de wachtlijst? Neem contact op met de Opname-en operatieplanning.
Voor de operatie
De anesthesioloog, de arts die de narcose (verdoving) geeft, bepaalt hoe uw kind in slaap wordt gebracht. Dit gebeurt pas nadat u alle voorbereidingen heeft gedaan in MijnZHA:
- Vragenlijst invullen over de gezondheid van uw kind.
- Uitleg lezen over narcose en risico’s.
- Bekijk samen met uw kind de filmpjes ter voorbereiding op de operatie.
U kunt aangeven of u een gesprek met de anesthesioloog wilt hebben. Zo niet, dan beoordeelt de anesthesioloog de gegevens digitaal. Onze apotheek gaat u nog bellen om de medicatie, allergieën en vitamines die uw kind slikt te controleren. U krijgt een bericht van de anesthesioloog zodra de totale beoordeling klaar is.
Kunt u niet in MijnZHA? Dan is het mogelijk om een vragenlijst in te vullen op de polikliniek Anesthesie.
Let op: Zonder ingevulde vragenlijst kan de operatie niet worden ingepland.
Nuchter beleid
Het is belangrijk dat uw kind voor operatie nuchter is. Dit betekent dat uw kind vrijwel niets mag eten en drinken. Tijdens de operatie moet de maag zo leeg mogelijk zijn. Hierdoor verkleint de kans dat maaginhoud tijdens de operatie in de longen komt. De anesthesioloog spreekt hiervoor regels met u af. Zorg dat uw kind deze regels volgt. Het is belangrijk dat de ouder die meegaat naar de operatiekamer zelf wel goed ontbijt.
Op de kinderafdeling
Kinderen van 0 tot 18 jaar worden verzorgd op de kinderafdeling. Er zijn kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners die uw kind begeleiden tijdens de ziekenhuisopname. Ouders (maximaal 2) zijn de hele dag welkom. Broertjes, zusjes en ander bezoek kunnen niet langskomen. Het prettig voor uw kind als tijdens de opname een ouder of verzorger aanwezig is.
Tips voorbereiding kind
Een ziekenhuisopname en een operatie kunnen spannend zijn voor uw kind. Het is moeilijk te voorspellen hoe uw kind reageert. Een goede voorbereiding helpt hierbij en zorgt dat kinderen er positiever op terug zullen kijken. Eerlijkheid over wat er gaat gebeuren zorgt er voor dat de kinderen vertrouwen blijven houden in wat hen wordt verteld. Het kan zijn dat uw kind eerder een nare ervaring heeft gehad in het ziekenhuis, angstig is of extra aandacht nodig heeft. In deze gevallen kunt u altijd contact opnemen met de medisch pedagogisch zorgverlener. Doe dit uiterlijk 1 week voor de operatie.
De operatie
Uw kind krijgt op de afdeling pijnstillers en misschien een verdovende pleister wanneer het op de operatiekamer onder narcose gaat. De medisch pedagogisch zorgverlener of verpleegkundige brengt uw kind naar de op operatiekamer. Uw kind gaat onder narcose met een kapje of prikje. Dit kan er voor de ouders vervelend uit zien. Hierna kunt u in de wachtkamer wachten.
Na de operatie halen we u op en mag u naar de uitslaapkamer als uw kind wakker is. Uw kind kan dan onrustig zijn, misselijk zijn of zich niet lekker voelen. Het is fijn voor uw kind als u rustig blijft en uw kind kan troosten.
De arts vertelt u hoe de operatie is gegaan. Als het kan, gaat uw kind weer terug naar de kinderafdeling.
Foto’s of filmpjes maken zonder toestemming is niet toegestaan.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Geldig ID
- Medicijnen van uw kind
- Makkelijke kleding
- Knuffel of speelgoed
- Telefoon of tablet
- Voor jonge kinderen: fles, beker, speen, luiers
- Voor KNO patiënten onder de 30 kilo; pyjama met korte mouwen (mag al aan bij komst naar ziekenhuis)
Neem geen dure spullen mee. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor verlies.
Terug naar de afdeling en naar huis
Meestal mag uw kind na 1 tot 4 uur naar huis. De verpleegkundige vertelt wanneer dat kan. De arts komt niet meer langs voor het ontslag.
Pijnstilling thuis
Zorg dat u (kinder)paracetamol in huis heeft (geen acetylsalicylzuur bevattende medicatie zoals aspirine). Indien uw kind zwaardere pijnstilling nodig heeft, krijgt u een recept vanuit het ziekenhuis. In het ziekenhuis is een apotheek aanwezig.
Vragen?
Bel ons tijdens kantooruren (8.30 – 16.00 uur, niet tussen 12.00 en 13.00 uur):
- Kinderafdeling: 020 755 6668
- Medisch pedagogisch zorgverlener: 020 755 6405
- Polikliniek Anesthesie: 020 755 7091
- Opname- en operatieplanning: 020 755 7107 (bereikbaar 09.00-11.00 of via [email protected])