Couveuse nazorg poli

Couveuse nazorg poli

De ontwikkeling van baby’s verloopt zeer snel. Uit literatuur is bekend dat een baby zich ontwikkelt in nauwe relatie met de ouder(s). Een couveuse opname kan de ontwikkeling en/of de relatie verstoren. Omdat de ontwikkeling zo snel gaat is bij verstoring snelle begeleiding van groot belang. Het is natuurlijk nog fijner als we verstoring kunnen voorkomen. 

De kinderartsen van Ziekenhuis Amstelland hebben daarom een speciale polikliniek opgezet voor baby’s die in de couveuse hebben gelegen en hun ouders: Couveuse Nazorg polikliniek.

Wie zijn er bij de poli betrokken?
Op de Couveuse Nazorg polikliniek zijn verschillende hulpverleners tegelijk aanwezig:

  • Kinderarts. De kinderartsen die op de polikliniek werken hebben een speciale opleiding gedaan. Dit heet de Newborn Behavioral Observation methode, kortweg de NBO.
  • Kinderfysiotherapeut (is al vanaf de opname bij uw baby betrokken).
  • Lactatiekundige (is al bij u langs geweest op de couveuse- en/of de kraamafdeling). Een bezoek aan de lactatiekundige is optioneel; als u borstvoeding geeft kunt u voor vragen bij haar terecht.

Waarom een speciale Couveuse Nazorg poli?
Voordat dit spreekuur geïntroduceerd werd, werd de baby ook gecontroleerd door de kinderarts en de fysiotherapeut, alleen vielen de afspraken meestal op verschillende dagen. De ouders kwamen dan twee keer naar het ziekenhuis. Nu biedt het ziekenhuis dat op één dezelfde afspraak aan. De afspraak duurt daardoor langer dan alleen een bezoek bij de kinderarts of de fysiotherapeut.

 

 

De arts van de Couveuse Nazorg Poli zal uw baby na ontslag een aantal keer zien, dit staat los van de bezoeken aan het consultatiebureau. Neemt u altijd wel het boekje mee?

De spreekuren vinden om de week plaats op een woensdag- of een donderdagochtend.
Een afspraak zal gemiddeld een uur in beslag nemen. Houd hier rekening mee, neem zo nodig een voeding voor de baby mee. Een magnetron is in de wachtkamer van de polikliniek aanwezig.

Eerst wordt de baby gewogen en gemeten. Vervolgens zal de kinderarts de baby controleren en samen met u specifiek naar uw baby kijken (zie Newborn Behavioral Observation methode). Daarna wordt de baby behandeld door de kinderfysiotherapeut.

Als u borstvoeding geeft kunt u op verzoek voor vragen terecht bij de lactatiekundige.

Naast het spreekuur zult u ook het Consultatiebureau bezoeken. Zij doen met name preventief onderzoek en bieden programma’s aan zoals ‘Stevig Ouderschap’ en ‘Samen Starten’. Daarnaast worden op het Consultatiebureau de vaccinaties aan uw baby gegeven.

Het boekje van het Consultatiebureau zal zowel door het Consultatiebureau als de kinderarts worden gebruikt zodat alle partijen goed op de hoogte zijn van de adviezen. Kunt u dit boekje meebrengen op de Couveuse Nazorg poli?

Couveuse nazorg poli

Telefoonnummer: (020) 755 7028
Bereikbaar: Ma t/m do 9.00-12.30, 13.30-16.00; vrij 13.30-14.30 uur.

Mw. L. Chavannes
GZ-psycholoog/IMH-specialist
Mw. E. Janssen-Koning Mw. E. Janssen-Koning
Verpleegkundig specialist in opleiding
drs. I.M. Mol drs. I.M. Mol
GZ-psycholoog/IMH-specialist