Baby Peuter Expertise Centrum

Baby Peuter Expertise Centrum

Het Baby Peuter Expertise Centrum in Ziekenhuis Amstelland is opgericht omdat problemen bij de baby kunnen leiden tot wanhoop en uitputting. Het gaat dan om veel huilen, of problemen met voeding of slapen. Dit kan de opbouw van de relatie met uw baby in de weg staan. Met de juiste hulpverlening kunnen ouders snel geholpen zijn. Het probleem bij de baby kan van alles zijn en het is dan belangrijk om breed inzicht te verkrijgen, zowel medisch als psychisch. 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het huilen van uw baby:

 • gastro-oesophageale reflux
 • koemelkeiwitallergie
 • onrijpheid
 • regulatieproblematiek
 • te vroeg geboren
 • te klein geboren
 • klassieke huilbaby

Bij een huilende baby kunnen ook problemen van ouders een rol spelen:

 • extreme vermoeidheid, uitputting
 • somatische (lichamelijke) problemen waardoor er een verminderde draagkracht is. Bijvoorbeeld na het HELPP syndroom
 • psychische problemen zoals bijvoorbeeld depressie of angst
 • onverwerkte trauma's

De zorg wordt geleverd vanuit de Infant Mental Health visie. Deze sluit nauw aan bij de international wetenschappelijke state of the art en de daaruit voortvloeiende visie van de World Association of Infant mental health. (zie www.DAIMH.nl)

Het eerste bezoek bestaat uit een poliklinische afspraak bij de kinderarts. Daarvoor heeft u wel een verwijzing nodig van de huisarts of CB-arts. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben wij een zo volledig mogelijk beeld nodig van uw situatie. Wilt u daarom deze vragenlijst invullen? Is de oorzaak van het huilen een medisch probleem, dan zal de kinderarts uw baby blijven volgen op de polikliniek. Kan een medisch probleem worden uitgesloten dan zal de kinderarts met u kijken welke hulp geboden kan worden.

 

knipsel-1

1. Babyconsulent

Snelle hulp door een Babyconsulent. Dit is een gespecialiseerde kinderverpleegkundige op het gebied van de huilbaby problematiek. Zij komt bij u thuis en geeft u een advies op maat. Deze hulp kan zeer snel plaatsvinden, vaak nog dezelfde dag. Deze hulp valt niet onder de verzekeraar,

2. Lactatiekundige

Juist met een baby die veel huilt, kan borstvoeding voor onzekerheid zorgen. Krijgt uw baby wel genoeg melk binnen of juist teveel? Krijgt uw baby kramp van uw moedermelk? Onze lactatiekundige is tevens babyconsulent en kan u thuis adviseren. Als u aanvullend verzekerd bent voor lactatiekundige zorg, dan wordt deze zorg vergoed.

3. Fysiotherapeut/ sensorische integratietherapie

Prikkels kunnen bij sommige kinderen veel sterker binnenkomen of juist minder sterk. Het kind neemt informatie uit de omgeving onprettig waar. Als gevolg daarvan reageert het jonge kind anders dan andere kinderen. Er kunnen problemen optreden in huilgedrag eten of slapen.

4. Huilbabyteam MOC ‘t kabouterhuis

Dit is een hulpverleningsprogramma aan huis van maximaal acht weken. Er wordt gewerkt aan het (her)vinden van de positieve interactie tussen ouder(s) en kind. De hulpverleners maken voornamelijk gebruik van video opnames, die bij u thuis gemaakt worden. In het begin zijn er twee tot drie contact momenten per week, daarna bouwt men af.

5. IMH-specialisten van de Ouder Kind Lijn www.ouderkindlijn.nl

Er is een IMH specialist werkzaam in Ziekenhuis Amstelland, deze zorg is tweede lijns GGZ en wordt betaald vanuit de Gemeente.

6. Ziekenhuisopname

Als het thuis niet meer lukt omdat u, als ouder(s), moe en uitgeput bent, dan kan een opname in het ziekenhuis wenselijk zijn. Ook kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn om meer inzicht te krijgen in de problemen van de baby, zoals bij huilen, voedingsproblemen of slaapproblemen.

7. ZigZag www.zigzagzorg.nl

ZigZag is een gespecialiseerd kinderdagverblijf voor jonge kinderen. Er wordt intensieve zorg geboden door gespecialiseerde medewerkers.

8. GGZ

Op indicatie kan GGZ aangevraagd worden.

9. Academisch ziekenhuis (AMC/VUmc )

De kinderartsen van Ziekenhuis Amstelland onderhouden goede contacten met de academische ziekenhuizen voor eventuele verwijzing.

Baby Peuter Expertise Centrum

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Kindergeneeskunde. 
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Baby Peuter Expertise Centrum

Telefoonnummer: (020) 755 7028 
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00- 12.30, 13.30-16.00 uur

Buitenpoli Uithoorn
Patiënten die de voorkeur hebben voor een afspraak in Uithoorn, moeten op de gebruikelijke wijze een afspraak maken bij de polikliniek van Ziekenhuis Amstelland. Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u graag naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Aanvraag herhaalrecept
Met dit formulier kunt u een herhaalrecept aanvragen. Dit is alleen bestemd voor patiënten die bij ons onder behandeling zijn.