Niersteenvergruizing (lithotrypsie)

Een steen in nier of urineleider wordt met een niersteenvergruizer verwijderd. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij middels schokgolven energie wordt opgewekt, die in uw lichaam worden voortgeleid en geconcentreerd in één punt, de steen.

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel, waarbij een kussen tegen de rug drukt. Via dit kussen worden de schokgolven over een breed oppervlak in uw lichaam geleid om ter plaatse van de steen samen te komen. Op deze wijze wordt de schokgolfenergie geconcentreerd ter plaatse van de steen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine fragmenten, die vervolgens via de natuurlijke weg kunnen worden uitgeplast. Opname in het ziekenhuis is meestal niet nodig (poliklinische behandeling), narcose of andere verdoving evenmin.

Een alternatief voor een niersteenvergruizing om een steen te verwijderen, is ureteroscopie.

Urologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Urologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Urologie

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur