Hartcatheterisatie

Bij een hartcatheterisatie wordt met behulp van contrastvloeistof een film van uw kransslagaderen gemaakt. Hiervoor brengt de cardioloog onder lokale verdoving via de polsslagader een dun (1,8 mm) buisje in. In dit buisje zit een klepje zodat via dit buisje verschillende katheters kunnen worden ingebracht. Die worden dan via de grote lichaamsslagader (aorta) opgeschoven naar boven, naar het hart. Vlak boven het hart takken de kransslagaderen af. Deze worden opgezocht en gevuld met contrast terwijl er een röntgenfilm wordt gemaakt.

Soms moet er ook een zogenaamde "rechtscatheterisatie" worden gedaan. Hierbij wordt een katheter opgeschoven via een buisje in de liesader, naar de rechter hartshelft, om daar de drukken te kunnen meten. In zeldzame gevallen wordt ook bloed afgenomen uit de hartkamers, via de verschillende katheters.

Het ingespoten contrast kan een vreemd gevoel van warmte geven in het lichaam; het gevoel dat men plast. Dit is vooral bij grote hoeveelheden contrast, dus eigenlijk alleen als er een film van de hartkamers of van de grote lichaamsslagader moet wordt gemaakt.

Waar gebeuren de hartcatheterisaties?
De hartcatheterisaties worden door de cardiologen van Ziekenhuis Amstelland uitgevoerd in het AUMC/locatie VUMC. Van daar gaat u met een ambulance terug naar Ziekenhuis Amstelland, waar u één nacht blijft, tenzij het onderzoek via uw polsslagader gebeurt.

Is dit onderzoek pijnlijk?
Voor dit onderzoek hoeft alleen de huid van de lies te worden verdoofd. Omdat de (slag)aderen geen gevoel kennen aan de binnenkant, voelt u in principe niets. Als u pijn in de lies blijft houden kunt u dit aangeven. De cardioloog kan u dan eventueel bij verdoven.

Cardiologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Buitenpoli
In verband met maatregelen rondom het coronavirus is de buitenpoli echter nog gesloten. Wij doen er alles aan om deze poli zo snel mogelijk weer te openen.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route
E-mail: cardio@zha.nl