Coronaire CT angiografie (CCTA)

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto's maakt. Telkens verschuift de opname een paar millimeter totdat het hele gebied in beeld is gebracht. De computer legt de opnames op elkaar waardoor een 3-dimensionaal beeld ontstaat. Zo zijn de vorm, grootte en structuur van bloedvaten en organen goed te zien.

Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel dus plakje voor plakje weergeven. Dit onderzoek wordt vooral gebruikt om de vaten van de hals, het hoofd, het hart en de longen te bekijken.

Wat is een CTA-coronairen?

Een CTA-coronairen is een onderzoek waarbij met behulp van contrastvloeistof en röntgenstraling eventuele vernauwingen van de kransslagaderen van het hart in beeld worden gebracht.

Hoe?

U krijgt een infuusnaald via welke de contrastvloeistof via uw ader (“veneus”) wordt ingebracht terwijl de scan om u heen schuift. U moet dan een seconde of 12 uw adem in houden en rustig, ontspannen liggen.

Omdat een rustige hartfrequentie (< 60 slagen/minuut) erg belangrijk is voor de kwaliteit van het onderzoek wordt u voorbereid met medicijnen die uw cardioloog u voorschrijft. Daarnaast krijgt u een dosis nitroglycerine on der de tong gespoten vlak voor het onderzoek om de vaten zo goed mogelijk open te laten zijn

Voordelen van de CT-scan zijn:

  • er zijn veel details zichtbaar in een 3D-afbeelding: vorm en grootte van de kransslagaderen zijn goed zichtbaar. Zo is ook cholesterol-ophoping  in de wand zichtbaar. Dit is met een hartcatheterisatie niet goed mogelijk.
  • het onderzoek is snel en eenvoudig (10 minuten)
  • een CT-scan is minder gevoelig voor bewegingen dan een MRI-scan
  • het onderzoek is pijnloos

Nadelen van de CT-scan zijn:

  • een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 160 röntgenfoto’s
  • het is een kostbaar onderzoek
  • er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden

Risico's

Een CT-scan kent weinig risico's. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is.

Gelukkig zijn de nieuwe generatie scanners steeds nauwkeuriger en gebruiken ze steeds minder straling. Tijdens zwangerschap wordt een CT-scan afgeraden. Dit onderzoek maakt gebruik van een contrastvloeistof met jodium. Hiervoor kunnen mensen allergisch zijn.

Cardiologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Buitenpoli

De cardiologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route
E-mail: cardio@zha.nl