Zweetklierontsteking (hidradenitis suppurativa / acne inversa)

Hidradenitis suppurativa (ook wel acne inversa genoemd) is een op acne lijkende ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. De aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen.

Hidradenitis suppurativa is voor de mensen die eraan lijden een onaangename aandoening, niet alleen door de pijn die de ontstekingen veroorzaken, maar ook omdat het er ontsierend uitziet en onaangenaam kan ruiken.

Behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling  succesvol is, zal de ziekte vaak terugkomen.

Mogelijke behandelingen:

  • Goede hygiëne en regelmatig schoonmaken met zeep of antibacteriële preparaten met povidonjood of chloorhexidine.
  • Chirurgische behandeling
  • CO2 laser
  • Antibiotica
  • ‘antimannelijke geslachtshormonen’ in de vorm van een anticonceptiepil die het geneesmiddel cyproteronacetaat bevat (voor vrouwen).
Dermatologie

Maak uw afspraak online of telefonisch via (020) 755 7015 bij de Polikliniek Dermatologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

 

Dermatologie

Afdeling A 06, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7015
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur