Vestibulaire migraine

Vestibulaire migraine kenmerkt zich door plotselinge aanvallen van forse draaiduizeligheid, minuten tot uren durend, sporadisch enkele dagen.

Net zoals bij ‘gewone’ migraine kunnen de duizelingen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, of vlekken of flikkeringen voor de ogen. Bij vrouwen komen ze vaker rond de menstruatie voor. 

De aanvallen van draaiduizeligheid variëren per patiënt sterk. Sommige patiënten hebben bijna nooit hoofdpijn tijdens de aanvallen maar zijn vooral misselijk en overgevoelig voor licht en geluid. Anderen daarentegen hebben juist vaak hoofdpijn tijdens of na de aanval en zien soms lichtflitsen. De aanvallen kunnen ook individueel per keer sterk verschillen.

De aandoening komt meestal voor bij patiënten die bekend zijn met migraine. Verder zijn deze patiënten vaak ook (over)gevoelig voor bewegingen en hebben vaker last van reisziekte.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Het onderzoek bestaat uit:

Behandeling
Als de aanvallen frequent optreden, kan er overwogen worden om medicatie te slikken (profylaxe) die de aanvallen kunnen voorkomen of verminderen. Meestal worden bètablokkers of anti-epilepsie medicijnen gebruikt. Deze middelen zijn niet voor iedereen geschikt. Daarnaast is het belangrijk uw levensstijl aan te passen. Mijdt grote spanningen en trek op tijd aan de handrem. Tijdens een aanval kunnen middelen gebruikt worden om misselijkheid en braken tegen te gaan.

Verloop
De klachten hebben een wisselend verloop, waardoor een voorspelling moeilijk is. Soms heeft de patiënt slechts een periode last of neemt de frequentie weer sterk af.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Maak uw afspraak online of telefonisch via (020) 755 7029 bij de Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO).
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur