Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Het is kanker die ontstaat in de prostaat ('voorstanderklier'). 

Alle mannen zullen waarschijnlijk ooit prostaatkanker krijgen, tenzij ze op jonge leeftijd gecastreerd zijn en geen mannelijk geslachtshormoon (testosteron) in het bloed hebben. Er is aangetoond dat de overgrote meerderheid van alle mannen van negentig jaar en ouder kankercellen in hun prostaat hebben. Gelukkig groeit prostaatkanker over het algemeen vrij langzaam, zodat de meesten van hen er nooit last van zullen krijgen. De prostaatkanker is dan slapend aanwezig en zal nooit problemen veroorzaken. Als bij iemand kankercellen worden gevonden is moeilijk te voorspellen of de kanker later actief zal worden danwel 'slapend' blijft.

Oorzaak
Het is niet bekend waardoor prostaatkanker wordt veroorzaakt, hoewel testosteron noodzakelijk is voor het ontstaan ervan. Het wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking (prostatitis) of door een goedaardige vergroting van de prostaat (BPH). Het is zelfs zo dat de kankercellen meestal op een andere plaats in de prostaat zitten dan bij een goedaardige vergroting; BPH ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat. Het kan voorkomen dat iemand èn BPH èn prostaatkanker heeft. Iemand gaat dan wegens plasproblemen naar de dokter (door de BPH), waarna er bij onderzoek tevens prostaatkanker wordt vastgesteld.

Klachten
Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint geeft de zwelling (tumor) pas laat in de ziekte, of helemaal nooit, aanleiding tot een verminderde straalkracht bij het plassen. Daarnaast geeft prostaatkanker bijna nooit pijnklachten; dit gebeurt pas nadat de kanker is uitgezaaid.

Onderzoek
Er zijn een aantal onderzoeken mogelijk naar de aanwezigheid van prostaatkanker en de mogelijkheid van uitzaaiingen:

Behandeling
Als uit onderzoek blijkt dat u prostaatkanker heeft, maakt een team van specialisten een behandelplan voor u. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, overlegt u met uw arts.

 

Urologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Urologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Urologie

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur