Overgang / menopauze

De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Dit oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Het is goed te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat u er wel veel klachten van kunt hebben.

De overgang kan variëren van geen klachten tot een periode van meerdere jaren met aanhoudende klachten van wisselende intensiteit. Het is een belangrijke fase in het leven van een vrouw.

Ziekenhuis Amstelland heeft een speciale Menopauze polikliniek, waar u terecht kunt met problemen rond de overgang. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts nodig. Een gespecialiseerde verpleegkundige geeft u op een toegankelijke manier advies over het omgaan met uw overgangsklachten. Voorafgaand aan het bezoek aan deze polikliniek vragen wij of u een anamneseformulier wilt invullen, zodat wij beter voorbereid zijn en meer tijd hebben voor een inhoudelijk gesprek.

Vrouwenindeovergang.nl
Onze gynaecologe Katinka Overmars werkt met veel enthousiasme mee aan de voorlichtingswebsite www.vrouwenindeovergang.nl. Daar kunt u ook terecht voor extra informatie, tips en adviezen, klachten en wat er aan gedaan kan worden.

Zie ook: Overgang en menopauze de feiten volgens Women Inc.

Gynaecologie / Verloskunde

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Gynaecologie / Verloskunde

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur