Kindsbewegingen voelen

Het voelen van kindsbewegingen start rond de tweede helft van de zwangerschap. Vrouwen die al eens bevallen zijn zullen hun baby eerder voelen dan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Vanaf 27 weken zwangerschap is het belangrijk dat u de baby dagelijks voelt bewegen.

Wat zeggen kindsbewegingen over de conditie van de baby?
De baby krijgt alle voedingsstoffen via de placenta. Zolang deze toevoer goed is, zal de baby goed bewegen. Als de placenta onvoldoende werkt moet de baby energie besparen. Het gevolg is dat de baby minder gaat bewegen. 

Variatie in bewegingen
Er kan grote variatie zijn in het voelen van kindsbewegingen. De ene baby is veel actiever dan de andere. Ook zult u de baby minder voelen bewegen als u zelf druk bent. De baby zal een groot deel van de dag slapen en dan zult u ook geen bewegingen voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert. De baby krijgt aan het einde van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zult u de baby in de laatste weken van uw zwangerschap meestal ook wat minder regelmatig voelen.

Het is belangrijk om grote veranderingen in het voelen van leven, met name als de baby veel minder beweegt dan u gewend was, serieus te nemen.

 

Gynaecologie / Verloskunde

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Afdeling Verloskunde

Telefoon: (020) 755 6648
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden. 
Locatie: L3, 1e etage

Gynaecologie / Verloskunde

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur