Eierstokkanker

Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok. Eierstokkanker komt vaker voor bij vrouwen die draagster zijn van een erfelijke afwijking in bepaalde genen (BRCA1 - of BRCA2-gen). 

De levensverwachting bij eierstokkanker is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Kankercellen kunnen losraken en in de buikholte terechtkomen, waar ze met het buikvocht worden meegenomen. Zo kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfklieren, in de buikholte, bij het middenrif en eventueel in de longen. Ook kan door de uitzaaiingen het buikvlies extra vocht aanmaken, dat zich in de buik ophoopt (ascites).

Klachten 
Eierstokkanker geeft vaak pas laat klachten. Meestal zijn er zelfs helemaal geen klachten, zeker niet in een vroeg stadium. Pas als de eierstok groter wordt of als er vocht in de buikholte ontstaat, kunt u het gevoel krijgen dat uw buik steeds dikker wordt, dat er iets in uw buik zit of krijgt u vage maag- of darmklachten. Een enkele keer kan de eierstok om zijn eigen as draaien en zo acute pijn veroorzaken en soms is er onregelmatig bloedverlies.

Onderzoek
Om na te gaan of er sprake is van eierstokkanker worden verschillende onderzoeken verricht:

  • algemeen lichamelijk onderzoek
  • inwendig gynaecologisch onderzoek
  • inwendige en/of uitwendige echoscopie
  • bloedonderzoek
  • aanvullend radiologisch onderzoek: CT-scan of MRI-scan

Behandeling
De behandeling bestaat uit een operatie (verwijderen eierstokken en eileiders /baarmoederverwijdering) en zo nodig chemo­therapie. Voor behandeling wordt vaak verwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Gynaecologie / Verloskunde

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Gynaecologie / Verloskunde

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur