Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd.

Bij een gezond hart volgen de hartslagen elkaar in regelmatig tempo op. Bij een hartslag trekken eerst de boezems van het hart samen om het bloed naar de kamers te verplaatsen. Daarna trekken de kamers samen om het bloed naar de longen of naar de rest van het lichaam te sturen.

Het hart trekt samen door een elektrische prikkel. Als deze prikkel verkeerd, te langzaam of te snel door het hart loopt, dan ontstaat een ritmestoornis.

Bij boezemfibrilleren is er een heel snel en onregelmatig hartritme in de beide boezems. Hierbij bewegen vele elektrische impulsen zich snel en kriskras door elkaar. De elektrische prikkel in de boezems is meer een chaotische trilling. Hierdoor trekken de boezems niet meer echt samen. De zenuwknoop tussen boezem en kamer laat een deel van de prikkels door naar de kamers. Die trekken daardoor te snel en onregelmatig samen.

Boezemfibrilleren treedt voornamelijk in aanvallen op. Tussen de aanvallen in is de hartfunctie normaal. Dit aanvalsgewijs optreden kan enorm variëren: van enkele keren per uur tot eens in de zes maanden of nog langer. Er zijn ook mensen die chronisch deze boezemritmestoornissen hebben, dat wil zeggen dat de ritmestoornissen permanent aanwezig zijn.

 

Cardiologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Cardiologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Buitenpoli
Patiënten die de voorkeur hebben voor een afspraak in Uithoorn, moeten op de gebruikelijke wijze een afspraak maken bij de polikliniek van Ziekenhuis Amstelland. Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u graag naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route