Voorlichtingsbijeenkomst Vitaal ouder worden een succes!

Op 18 maart was de voorlichtingsbijeenkomst vitaal ouder worden in Zieken Amstelland. Voorafgaand aan de presentatie was er een onderzoek georganiseerd door bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit naar het fysiek functioneren. Ruim vijftig mensen namen deel aan de studie en hun kennis over spierarmoede werd onderzocht door middel van een vragenlijst. Hun spiermassa werd onderzocht met een speciale meting. Ook werden loopsnelheid en handknijpkracht getest. Een grote groep vrijwilligers vanuit de afdeling Ouderengeneeskunde van Ziekenhuis Amstelland en de Vrije Universiteit begeleidde de deelnemers tijdens de onderzoeken. De Vrienden van Amstelland sponsorde de catering zodat de deelnemers na het onderzoek konden genieten van een kopje soep met een broodje en frisdrank.

Huisarts dr. Els Licht, kaderhuisarts ouderengeneeskunde in Amstelveen, hield een presentatie over valpreventie. Met een interactieve quiz nam zij de oorzaken voor vallen door. Daarnaast gaf zij tips waar het publiek de volgende dag direct mee aan de slag kon, zoals een test om te kijken of ze zelf een verhoogd risico hebben om te vallen en wat ze daaraan kunnen doen.

Tot slot gaf dr. Marijke Trappenburg, internist ouderengeneeskunde in Ziekenhuis Amstelland, een lezing over vitaal ouder worden. Haar belangrijkste boodschap was: Houd voldoende beweging en zorg voor goede voeding. Ook sociaal actief blijven en zo mogelijk nieuwe contacten maken zijn heel belangrijk. Ook legde zij uit wat spierarmoede precies is. Het is een leeftijdsgerelateerde afname van spiermassa die uiteindelijk problemen met lopen kan geven.

Met dank aan alle vrijwilligers en Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland voor deze geslaagde avond.