Veelgestelde vragen coronavirus en Ziekenhuis Amstelland

Op deze pagina vindt u antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom het coronavirus en Ziekenhuis Amstelland. Daarnaast verwijzen we u voor alle ontwikkelingen en informatie naar onze updates.
Bent u zwanger en heeft u vragen over het Coronavirus? Lees dan deze veelgestelde vragen speciaal voor zwangeren.

Neemt Ziekenhuis Amstelland maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Om besmettingsgevaar onder medewerkers en patiënten te minimaliseren volgen we het beleid van de Nederlandse overheid. Op basis hiervan passen wij onze maatregelen voor patiënten, bezoekers en medewerkers continu aan.

Ik heb een afspraak bij Ziekenhuis Amstelland. Gaat deze door?

• Afspraken op de poliklinieken zijn zo veel mogelijk telefonisch. Op basis van landelijke richtlijnen beoordeelt uw arts zorgvuldig of uw afspraak telefonisch kan plaatsvinden of dat u toch naar het ziekenhuis moet komen. U wordt daarover op tijd geïnformeerd.
  • De afdeling Radiologie is  bereikbaar voor spoeddiagnostiek en deels weer voor reguliere afspraken via een verwijzing van uw huisarts. Om volle wachtkamers te voorkomen zal voorlopig geen “inloop” voor bucky en echo mogelijk zijn. U wordt gebeld voor het inplannen van een afspraak. Patiënten waarbij de medische urgentie het hoogste is, worden als eerste benaderd.
  • Uitgestelde afspraken op het behandelcentrum worden weer deels ingepland. Patiënten waarbij de medische urgentie het hoogste is, worden als eerste benaderd.

Ik word binnenkort geopereerd in Ziekenhuis Amstelland. Gaat deze operatie door?

• Afhankelijk van de medische urgentie gaat uw operatie door of wordt deze voorlopig uitgesteld.
  • Operaties in Ziekenhuis Amstelland die altijd doorgaan zijn spoedzorg (inclusief Verloskunde) en een deel van de Oncologische Zorg.

Ik wil graag weten wanneer mijn uitgestelde afspraak of operatie opnieuw wordt ingepland. Wie informeert mij?

Belangrijk om te weten is dat wij contact met u opnemen wanneer er meer nieuws is over uw afspraak, opname, behandeling of operatie. Patiënten waarbij de medische urgentie het hoogste is, worden als eerste opgeroepen.

Ik heb een afspraak op één van de poliklinieken / dagbehandeling. Mag ik een begeleider meenemen naar de afspraak?

Nee. Om het aantal mensen in ons ziekenhuis zo klein mogelijk te houden is het niet meer toegestaan om naar het consult te komen met partner/begeleider. Uitzonderingen zijn begeleiding van een kind of als begeleiding noodzakelijk is.

Ik wil op bezoek bij een patiënt in Ziekenhuis Amstelland. Mag dat?

Voor bezoekers gelden de volgende maatregelen:

• Patiënten mogen maximaal een maal per dag 1 bezoeker ontvangen. Overleg daarom met uw naasten wie er op een bepaalde dag op bezoek komt.

AOA
Kliniek Beneden Oost
Kliniek Beneden West
Kliniek Boven
IC/CCU
Bezoektijdstip in overleg
Dagbehandeling
Bezoek brengt patiënt en verlaat afdeling: komt alleen terug voor ophalen patiënt
Verloskunde
Partner komt met zwangere mee en blijft erbij. Bezoektijdstip in overleg
Kinderafdeling
Ouder blijft bij kind, andere ouder komt ter afwisseling. Bezoektijdstip in overleg

• We vragen iedereen die het ziekenhuis bezoekt goed handen te desinfecteren.
  • Kom niet op bezoek bij luchtwegklachten (zoals hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts. Dit om patiënten in ons ziekenhuis niet onnodig bloot te stellen aan risico’s. Dank voor uw begrip.

Kan ik online nog een afspraak maken?

U kunt online geen afspraken maken. U wordt gebeld voor het inplannen van een afspraak. Uiteraard kunt u bij spoed zelf contact opnemen met de polikliniek.

Kan ik nog terecht voor bloedafname?
De bloedafnamelocatie van Atalmedial is in Ziekenhuis Amstelland alleen open voor patiënten van Ziekenhuis Amstelland. Kijk op de website van Atalmedial op welke locatie u terecht kunt.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?

Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. (Bron: RIVM). Bekijk voor meer informatie de veel gestelde vragen en antwoorden voor zwangeren.

Kan ik helpen?
Het is hartverwarmend dat mensen zich aanmelden om ons te komen helpen. Heel erg bedankt daarvoor! Ben je verpleegkundige en BIG-geregistreerd dan kunnen we jouw inzet goed gebruiken. Stuur je e-mail naar recruitment@zha.nl van Ziekenhuis Amstelland. Je kunt je ook aanmelden via onderstaande websites:

Ook via deze instanties weten we u dan te vinden!

Ik wil medische hulpmiddelen aanbieden, hoe doe ik dat?
We krijgen veel medische hulpmiddelen zoals mondkapjes. Daar zijn we heel blij mee.  Wij kunnen alleen hulpmiddelen aannemen die ongebruikt zijn en in de originele verpakking zitten. U kunt daarvoor contact met ons opnemen via donaties@zha.nl

Ik wil een attentie geven aan het zorgpersoneel, hoe doe ik dat?
We krijgen veel lieve attenties aangeboden zoals bloemen, maaltijden e.d. voor onze medewerkers om hen een hart onder de riem te steken. Heel veel dank daarvoor. Om dit in goede banen te leiden vragen wij u om hiervoor te mailen naar donaties@zha.nl. Onze collega's nemen dan contact met u op. We vragen u vriendelijk er rekening mee te houden dat we ons aan strikte hygiënerichtlijnen houden. Dat betekent dat we producten die hier niet aan voldoen niet kunnen accepteren.