Een face shield of een medisch mondneusmasker?

De veiligheid van onze patiënten, medewerkers en bezoekers staat voorop. Daarom dragen medewerkers van de ziekenhuizen in de regio Noord-Holland/Flevoland, sinds begin oktober in publieke ruimtes een face shield voor extra bescherming. In de ziekenhuizen zijn er de laatste tijd echter veel vragen en soms ook klachten binnen gekomen van medewerkers, patiënten en bezoekers over het gebruik van een face shield.

Besluit
De ziekenhuizen in de regio hebben daarom besloten om hun beleid hierover bij te stellen. Vanaf 2 november gelden de volgende regels:

- Iedereen die in de directe patiëntenzorg werkt binnen 1,5 meter afstand van de patiënt draagt een medisch mondneusmasker als persoonlijk beschermende maatregel. Dit mondneusmasker mag ook in de andere publieke ruimtes gedragen worden. Bij uitzondering kan hier, na overleg met de leidinggevende, van worden afgeweken en kan de medewerker kiezen voor een face shield.

- Iedereen die binnen de directe patiëntenzorg werkt op meer dan 1,5 meter afstand van de patiënt draagt een face shield of een medisch mondneusmasker.

De patiënt draagt een eigen, van huis meegebracht niet medisch mondmasker tijdens bezoek op de SEH, polikliniek, voor onderzoek of op het behandelcentrum. Patiënten die in zijn opgenomen dragen geen bescherming.

- In de publieke ruimtes van het ziekenhuis draagt een medewerker een face shield dan wel een medisch mondneusmasker. Bij voorkeur wordt hier een face shield gedragen.

Natuurlijk blijven daarnaast alle bestaande beschermingsmaatregelen ook gelden. Zoals een gezondheidscheck bij de ingang van het ziekenhuis van patiënten en bezoekers, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, 1,5 meter afstand houden, goede schoonmaak en ventilatie. Uw en onze veiligheid is en blijft ons namelijk heel veel waard.