De joodse identiteit

Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast heeft het een bijzondere functie voor de joodse gemeenschap in Nederland. Door de fusie in 1978 tussen het Nicolaas Tulp ziekenhuis en de Amsterdamse Centrale Israëlietische Ziekenverpleging heeft het ziekenhuis voor West Europa unieke joodse vleugels. Daarnaast biedt de afdeling Joodse Zaken joodse patiënten die op andere afdelingen worden verpleegd, de mogelijkheid de joodse gebruiken te continueren die de patiënt van huis uit gewend is.

Joodse vleugel
Zowel op de afdeling Kliniek Boven als op de afdeling Kliniek Beneden is een joodse vleugel gevestigd. Op deze verpleegafdelingen worden niet joodse patiënten met en zonder een geloofsovertuiging en joodse patiënten die hun leven (volledig) baseren op de joodse wetten en gebruiken,  opgenomen.

Op de joodse vleugels heerst een speciale sfeer en worden de joodse riten nageleefd. Dit betekent dat de joodse feestdagen gevierd worden en er kosjere maaltijden geserveerd worden. Mannen en vrouwen worden op aparte zalen verpleegd. Vanzelfsprekend staat de medische en verpleegkundige behandeling van de patiënt voorop.

AOA
Ook op de AOA zijn twee kamers waar de Joodse riten nageleefd kunnen worden. 

Joods Ziekenhuis Amstelland
In Ziekenhuis Amstelland bent u verzekerd van de beste medische zorg in een bijzonder aangename ambiance. De extra nesjomme zal een belangrijke bijdrage leveren aan uw herstel. Bekijk wat 'Joods Ziekenhuis Amstelland' u te bieden heeft.

Joods Zorgcircuit
Om het zorgaanbod voor de Joodse bevolkingsgroep te waarborgen en te verbeteren is Ziekenhuis Amstelland aangesloten bij het Joods Zorgcircuit. Meer informatie over de gebruiken op de joodse vleugels vindt u onder joodse vleugels.

Afdeling Joodse zaken
De medewerkers Joodse zaken scheppen de mogelijkheid de joodse gebruiken die de patiënt gewend is thuis uit te voeren, met dezelfde vanzelfsprekendheid in het ziekenhuis voort te zetten. De afdeling Joodse Zaken is werkzaam op de Joodse vleugels, maar biedt hun diensten ook aan aan (joodse) patiënten op andere verpleegafdelingen.

Bovenstaande informatie is ook beschikbaar in het Hebreeuws. Bekijk hier de Ivriet website.

Download en print hier de folder 'Ziekenhuis Amstelland: het enige ziekenhuis met nesjomme'.