Een operatie

"Als je geopereerd moet worden, gebeurt dat ook in het ziekenhuis. Op de dag van de operatie gebeuren er een heleboel dingen. Hier lees je wat!"

Uitleg op de dag van de operatie
Misschien kun je niet komen naar de voorlichtingsbijeenkomst. Dan vertelt de verpleegkundige jou op de dag van de operatie hoe alles verloopt. Natuurlijk mag je vragen stellen. Kijk bij vóór je naar het ziekenhuis gaat wat de voorlichtingsbijeenkomst is.

De dag van de operatie
Wat gaat er allemaal gebeuren op de dag van de operatie?

1 controles...    2 operatiekleding.JPG 

1. De controles: De verpleegkundige doet de controles bij je. Ze meet bijvoorbeeld je temperatuur of ze kijkt hoeveel je weegt. Ze geeft ook medicijnen om te zorgen dat je geen pijn hebt na de operatie. Ze legt uit wat narcose is: daardoor val je in slaap en je voelt dan niets van de operatie. En ze vraagt of je 'nuchter' bent; dat betekent dat je niets hebt gegeten. Dat moet, omdat je anders misselijk kunt worden van de narcose. Kijk bij wie werken er? om te zien wie de kinderverpleegkundigen zijn.

2. Operatiekleding: Je mag niet in je eigen kleren naar de operatiekamer en daarom krijg je een operatiejasje aan.    

3 operatiesluis.JPG       4 narcose.JPG

3. De operatiesluis: Je bed wordt naar de operatiesluis gereden, een soort wachtkamer. Je krijgt een muts op. Net als mama of papa. Papa of mama krijgt ook een jas en plastic schoenen.   

4. De narcose: Je krijgt een narcose. De slaapdokter bepaalt of dat met een prikje of met een kapje gebeurt. Vaak krijgen kinderen tot ongeveer acht jaar een kapje op hun mond. Daar zit een frambozen- of een bananensmaak aan. Je mag zelf kiezen welke smaak je wilt. Ben je ouder dan acht, krijg je vaak een prikje. Dan krijg je eerst een toverpleister zodat de prik minder pijn doet. Papa of mama blijft bij je totdat je in slaap valt.     

    5 (vlak voor) de...       6 terugopdeafdeling.JPG

5. Operatie: Dan gaat de dokter je opereren. Door de narcose voel je daar niets van. Je wordt pas wakker als de operatie klaar is. Dan is papa of mama weer bij je. 
6. Terug naar de afdeling: Eerst moet je een beetje wakker worden. Daarna ga je terug naar je kamer. De verpleegkundige en papa of mama brengen je erheen. Je kan je wat misselijk voelen of wat moe zijn. Je kan pijn hebben maar daar krijg je medicijnen voor. En je mag nu wat drinken.