We kennen vier fases in de slaap. De diepe slaap zorgt ervoor dat we uitrusten. Wanneer iemand vijf of meer keren per uur een ademstilstand heeft waardoor hij wakker wordt, ontstaan er klachten als vermoeidheid, concentratieverlies, overdag wegvallen en niet functioneren. Bij deze verschijnselen is het belangrijk de arts te bezoeken. De longarts en de KNO-arts in Ziekenhuis Amstelland werken zeer nauw samen bij de diagnose OSAS en bij CSAS ook met de neuroloog. De longarts onderzoekt middels bloedonderzoek of er sprake is van onder andere een te trage schildklierwerking. De longfunctie wordt gemeten en er wordt een thoraxfoto gemaakt. Tijdens een nacht slapen thuis, worden metingen gedaan van de ademhaling, het zuurstofgehalte in het bloed en het snurken (polygrafie). Een overdrukmasker (CPAP) tijdens de slaap of een chirurgische ingreep door de KNO-arts kan uitkomst bieden. Ook kan een beugel (MRA) voor de nacht aangemeten worden.

In het Ziekenhuis Amstelland wordt u in eerste instantie door de KNO-arts onderzocht. Na het nachtje slapen (polygrafie), thoraxfoto, longfunctie- en bloedonderzoek komt u bij de longarts. Als er sprake is van ernstig OSAS zal de longarts een proefbehandeling met CPAP starten. Bij licht en matig OSAS zal door de KNO-arts een dynamisch slaaponderzoek (DISE) verricht worden. Met deze gegevens en die van de polygrafie wordt er een behandeling voorgesteld.

 

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het 
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

  U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis.  In de centrale hal aan de rechterkant.

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7029
  E-mail: [email protected]

 • Contact afdeling Longziekten

  Afdeling Longziekten, locatie B 25, blauwe route

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7031
  E-mail: [email protected]

 • Brochures

  • Snurken en het slaap-apneusyndroom
  • Slaap- en snurkonderzoek