dsc-0441 (1)

Neurologie

Een neuroloog is een specialist in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van mensen. Hij/zij heeft kennis van uiteenlopende kwalen en klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, dubbelzien, pijn in arm of been, of verlammingsverschijnselen.

In Ziekenhuis Amstelland zijn vier neurologen werkzaam. Zij werken voornamelijk op de Polikliniek Neurologie. Daar is de neuroloog behandelaar van ziekten zoals epilepsie, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, dementie, hernia's, spierziekten en hersentumoren.

Op de verpleegafdeling Interne Beneden zorgt de neuroloog bijvoorbeeld voor patiënten met een hersenvliesontsteking, hersenschudding of coma. Patiënten met een beroerte worden opgenomen op de Stroke-unit.

Op de afdeling Dagbehandeling kan de neuroloog op één dag een aantal onderzoeken doen. Hier vindt de zogenaamde TIA-onderzoek plaats, maar ook wordt u hier een aantal uren opgenomen als u een ruggenprik (lumbaalpunctie) moet ondergaan. Daarnaast kan u hier worden opgenomen als u behandeld moet worden met een geneesmiddel dat op enkele achtereenvolgende dagen via de bloedbaan (infuus) toegediend moet worden.

Samenwerking
Binnen Ziekenhuis Amstelland werken de neurologen nauw samen met de CVA(beroerte)-verpleegkundige en de orthopedisch chirurgen. Daarnaast werken ze nauw samen met de verpleeghuizen Groenelaan en Zonnehuis, het psychiatrisch ziekenhuis de Amstelmere en de afdeling neurochirurgie van het VU Medisch Centrum.

Meer informatie
Informatie over neurologische aandoeningen en de bijbehorende onderzoeken en behandelingen kunt u vinden op deze website en op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie onder voorlichting: http://www.neurologie.nl/.