Borstoperatie huidsparend met directe reconstructie

Soms wordt er gekozen voor een borstamputatie gevolgd door een directe reconstructie met een prothese of een tissue expander. De operatie wordt dan door een mammachirurg en een plastisch chirurg samen uitgevoerd. Deze ingreep kan tezamen met een schildwachtklierprocedure worden uitgevoerd. Meestal wordt tijdens de operatie sneldiagnostiek (vriescoupe-onderzoek) uitgevoerd van deze schildwachtklier. Als bij dit onderzoek een lymfklier wordt ontdekt die tumorweefsel bevat, kan direct een okselklierdissectie uitgevoerd worden.

Belangrijk bij deze procedure is dat er na de operatie geen bestraling nodig is, want dit gaat gepaard met een groot complicatierisico (afstoting van de prothese).

Wanneer komt u in aanmerking voor deze ingreep?
U komt in aanmerking voor deze ingreep wanneer:

  • er gezien de afmeting van de tumor en de grootte van de borst geen borstsparende operatie kan worden uitgevoerd;
  • er sprake is van een groot gebied DCIS;
  • er een reden is voor het uitvoeren van een preventieve amputatie bij een aangetoonde genmutatie (BRCA 1 of 2) of aangetoond sterk verhoogd risico via de afdeling Klinische Genetica.  tec

Belangrijke risicofactoren voor een complicatie:

  • roken;
  • obesitas;
  • diabetes mellitus;
  • eerdere bestralingen in dit gebied;
  • eerdere operaties in dit gebied.

Kijk voor meer informatie in de Behandelwijzer Borstkanker.

Mammapoli

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Chirurgie. U kunt ook het afsprakenformulier invullen dan bellen wij u terug voor een afspraak.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Mammapoli

Voor het maken of wijzigen van een afspraak: bel de Polikliniek Chirurgie of maak de afspraak online. U kunt ook het afsprakenformulier invullen dan bellen wij u terug voor een afspraak.
Mammacareverpleegkundige: mammapoli@zha.nl of 020 - 755 6023. Bij afwezigheid kunt u een boodschap op het antwoordapparaat inspreken. LET OP! Dit telefoonnummer is niet voor het maken/wijzigen van een afspraak.
Locatie: Polikliniek Chirurgie, kamer 113